Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 28.06.2021. 09:00

Za kohezijski paket odobreno 243 milijarde eura

S ovim proračunom, što je otprilike četvrtina Višegodišenjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. - 2027., Regionalni i kohezijski fondovi najveći su financijski alat EU-a.

Foto: Bigstock/Kletr
  • 206
  • 11
  • 0

Europski parlament odobrio je tri fonda Europske unije s ukupnim iznosom od 243 milijarde eura za jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Riječ je o tzv. kohezijskom paketu koji obuhvaća Europska teritorijalna suradnja (Interreg), Regionalni i Kohezijski fond kao i Uredbu o zajedničkim odredbama kojom su uređeni regionalni, kohezijski i socijalni fondovi EU-a u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju.

Kako navode u priopćenju, u skladu s novom Uredbom o zajedničkim odredbama, Interreg te Regionalni i Kohezijski fond bit će obvezni usmjeriti najmanje 30 posto svojih sredstava na djelovanje u području klime, kružno gospodarstvo te na ulaganja u održivi rast i radna mjesta. Također, predviđene su i posebne mjere za mala i srednja poduzeća te najudaljenije regije.

Nadalje, u cilju oporavka od pandemije bolesti Covid-19, njihovim sredstvima podupirat će se i kultura, održivi turizam, digitalizacija te povećanje otpornosti sustava javnog zdravstva.

S druge strane, neće se podupirati ulaganja povezana s nuklearnom energijom ili fosilnim gorivima, uz izuzetak projekata zamjene ugljena prirodnim plinom koji se provode do 31. prosinca 2025.

Proračun Interrega za razdoblje 2021.–2027. iznosi 8,05 milijardi eura (izraženo u cijenama iz 2018.), što je za tri posto više nego u prethodnom razdoblju, uz ukupnu stopu sufinanciranja od 80 posto (85 za najudaljenije regije).

Sredstva, koja su veća za tri posto u odnosu na prethodno razdoblje, osigurana su putem omotnice Fonda za europski regionalni razvoj. Od tog je iznosa 72,2 posto predviđeno za prekograničnu suradnju, dok je za transnacionalnu suradnju 18,2, međuregionalnu 6,1, a za suradnju najudaljenijih regija 3,5 posto sredstava.

Također, do 20 posto sredstava programa Interreg može se dodijeliti malim projektima.

Uredba o zajedničkim odredbama utvrđene su zajedničke odredbe za Regionalni i Kohezijski fond, za pravednu tranziciju, socijalni fond plus i Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

S ukupnim sredstvima u iznosu od 330 milijardi eura (izraženo u cijenama iz 2018.), instrumenti obuhvaćeni tim propisom zajedno će činiti otprilike trećinu ukupnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027.

"Države članice će kao uvjet za dobivanje sredstava EU-a morati poštovati Povelju EU-a o temeljnim pravima, UN-ove ciljeve održivog razvoja i Pariški klimatski sporazum te promicati rodnu ravnopravnost i boriti se protiv diskriminacije“, pojašnjavaju iz Parlamenta.

S ovim proračunom, što je otprilike četvrtina Višegodišenjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. - 2027., Regionalni i kohezijski fondovi su najveći financijski alat EU-a.

Sve tri uredbe objavit će se u Službenom listu Europske unije 30. lipnja i stupiti na snagu sljedećeg dana.


Tagovi

Fondovi Kohezijski paket Europski parlament Regionalni razvoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]