Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita i očuvanje bijele rode
  • 10.06.2014. 13:15

Za gnijezda bijelih roda naknada od 700,00 kn

Cilj projekta je zaštita i očuvanje bijele rode te očuvanje sela i ruralnih prostora kojim se vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda, daje naknada u visini od 700,00 kn po gnijezdu.

Foto: depositphotos.com
  • 821
  • 77
  • 0

Ukoliko živite u Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj ili Zagrebačkoj županiji, a na svojem stambenom ili gospodarskom objektu imate gnijezdo bijele rode (Ciconia ciconia), prijavite se do 30. lipnja 2014. godine u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima svoje županije i dobit ćete naknadu od 700,00 kn.

Nažalost, rodina gnijezda na banderama i električnim stupovima, makar se nalazila ispred vaše kuće, u ovom slučaju ne dolaze u obzir. "Prilikom prijave treba priložiti presliku osobne iskaznice vlasnika ili korisnika objekta na kojem se gnijezdo nalazi, presliku dokumenta koji govori o vlasništvu ( gruntovni izvadak) ili posjedu (posjedovni list) građevinskog objekta na kojem se nalazi gnijezdo, IBAN odnosno broj računa vlasnika ili korisnika stambenog ili gospodarskog objekta na koji će biti uplaćena naknada, fotografiju gnijezda te potpisanu Izjavu o vjerodostojnosti dostavljenih podataka (primjer izjave možete vidjeti na linku na dnu stranice op.a.). Projekt Zaštita i očuvanje bijele rode u Koprivničko-križevačkoj županiji započeo je 2010. godine i do 2013. u Podravini i Prigorju evidentirano je 11 gnijezda bijelih roda", ističe dipl. ing. Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije.

Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu Odbora za zaštitu okoliša, Hrvatskog sabora 2009. godine i to u obliku pilot projekta "Zaštita i očuvanje strogo zaštićene ptičje vrste bijele rode (Ciconia ciconia)" i proveden je u samo tri županije i to Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj.

"Cilj projekta je zaštita i očuvanje bijele rode te očuvanje sela i ruralnih prostora kojim se vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda, daje naknada u visini od 700,00 kn po gnijezdu. Također, na taj način stvaraju se i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima. Od 2010. godine u projekt su uključene sve kontinentalne županije na čijim se područjima nalaze gnijezda bijelih roda. Te godine je Fond u cijelosti financirao naknade, dok za provedbu projekta od 2011. godine do danas osiguravamo 50 posto ukupno potrebnih sredstava, a preostalih 50 posto županije na čijim se područjima nalaze gnijezda bijele rode, odnosno županije koje iskažu interes za sudjelovanje u projektu. Fond je kroz pet godina projekt podržao s više od 1.220.000,00 kn te se nadamo kako će se uspješno provoditi i dalje," doznajemo od prof. biol. Vesne Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske.

Te 2009. godine u Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirana su 323 gnijezda i isplaćeno naknada u iznosu od 226.000,00 kn, u Zagrebačkoj 160 gnijezda, za što su vlasnici objekata dobili 112.000,00 kn, dok je na području Brodsko-posavske županije evidentirano 125 gnijezda te isplaćeno 87.500,00 kn.

Budući da je bijela roda strogo zaštićena vrsta, a njezin život i opstanak su neizostavno vezani za seosku sredinu i ljude, očuvanje gnijezda na građevinskim objektima i dodjela poticajnih sredstava vlasnicima ili korisnicima građevinskih objekata na kojima se nalaze njezina gnijezda važan je segment u njezinoj zaštiti koja je pokazatelj bioraznolikosti i suživota čovjeka i prirode.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Bijela roda Ciconia ciconia Zaštićena vrsta Ekološki turizam Zaštita Očuvanje bijele rode Anamarija Brstilo Gnijezda rode Bioraznolikost Financiranje Naknada Prirodne vrijednosti Željka Kolar IBAN Fotografija gnijezda Županije Vesna Cetin


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!