Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.03.2009.

Za EU spremno 60 posto prerađivača hrane

Granična veterinarska inspekcija radi više analiza hrane životinjskog podrijetla od zemalja EU-a - u 2008. godini s graničnih je prijelaza vraćeno 140 neispravnih pošiljaka hrane

  • 640
  • 31
  • 0

Inspekcija Europske unije potvrdila je da je 60 posto objekata u Hrvatskoj, koji se bave preradom i proizvodnjom hrane, usklađeno sa zakonskom regulativom Unije, dok ostali moraju do kraja 2010. godine unaprijediti proizvodnju, kazao je u srijedu Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, na susretu s novinarima.

Dodao je da pregovaračko poglavlje 12 o sigurnosti hrane ima 100.000 stranica teksta, odnosno da poljoprivreda čini 40 posto pristupnih pregovara s EU-om.

»Do kraja godine, nakon završenih mjerila i utvrđenih pregovaračkih stajališta, uz prijelazna razdoblja, ostalo je za implementirati 59 od 445 propisa koji se odnose na proizvodnju, preradu i trgovinu hranom«, napomenuo je Mikolčić. Dodao je kako ne stoji paušalna ocjena da se u Hrvatsku može uvesti »smeće od hrane«, jer granična veterinarska inspekcija radi više analiza hrane životinjskog podrijetla od zemalja EU-a. Riječ je o oko 2000 uzrokovanja u 50.000 pošiljaka hrane, koliko ih se godišnje uveze. Uz to, gotov je registar za goveda, svinje, ovce i koze, koji prati kretanje domaćih životinja od rođenja do smrti.

Goran Jerbić, ravnatelj Uprave veterinarske inspekcije, kazao je da je prošle godine s graničnih prijelaza vraćeno 140 pošiljaka hrane zbog različitih nepravilnosti - od toga da nije zadovoljila veterinarsko-zdravstvene uvjete do neispravnosti vozila.

Kako se čulo, novi pravilnik o kontroli hrane pojednostavio je kontrolu hrane u proizvodnji, koju će i dalje obavljati veterinarski inspektori, njih 103, dok su za kontrolu hrane u trgovinama i tržnicama nadležni sanitarni inspektori.

»Smanjili smo administrativne poslove u kontroli hrane u proizvodnji, što je smanjilo trošak tvrtkama od 10 do 50 posto«, napomenuo je Jerbić.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, na sedam graničnih prijelaza - od Bajakova i Zračne luke »Zagreb« do luke Rijeke, Ploča i Metkovića, moći će se obavljati promet živom stokom i proizvodima životinjskog podrijetla. Sada je veterinarska inspekcija stalno na 17 graničnih prijelaza od njih 27.
Napravljena je procjena rizika za sve objekte u proizvodnji hrane u Hrvatskoj, a kategorizacijom ih je bilo obuhvaćeno 960. Klaonice su razvrstane u šest proizvodnih skupina, a 55 klaonica za crveno meso i 24 za perad imaju uvjete identične onima koje imaju izvoznice u EU, dok su 102 objekta svrstana u drugu kategoriju, odnosno ne mogu izvoziti meso u Uniju.

Odgovarajući na upite, Jerbić je rekao da nitko od veterinara neće dobiti otkaz zbog novog načina kontrole hrane u proizvodnji, nego da se čak planira zaposliti još 192 veterinara.

Autor: Marinko Petković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎