Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 05.12.2021. 18:00

Yara pokreće pogone za proizvodnju gnojiva - analitičare zabrinjava Kina

Osim što su okidač za trenutnu krizu visoke cijene prirodnog plina koje su uzrokovale zatvaranje tvornica, problem predstavljaju i ograničenja izvoza od strane Kine i Rusije.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 5.839
  • 411
  • 2

Najveći europski proizvođač gnojiva, Yara International, najavila je da će ponovno pokrenuti svoje pogone u Nizozemskoj. Naime, u rujnu su u ovoj tvornici izjavili kako namjeravaju zatvoriti oko 49 posto europskih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju amonijaka, a zbog visokih cijena prirodnog plina.  I zaista, zaustavljeno je oko 40 posto pogona, odnosno smanjena je proizvodnja za oko 1,9 milijuna tona amonijaka godišnje. 

Prije nekoliko dana je izvršni direktor te kompanije, Svein Tore Holsether izrazio zabrinutost jer nestašica podiže cijenu hrane te dovodi siromašnije zemlje do krize. Za reuters je izjavio da Yara ponovo pokreće dio proizvodnje u Nizozemskoj dok su neke tvornice u Europskoj uniji i dalje zatvorene zbog visokih troškova i porasta cijene prirodnog plina. 

Kako navodi agrarheute, ovo znači da će se poljoprivrednici u EU morati suočiti s vrlo visokom cijenom za gnojiva koja su još uvijek dostupna. "Prošlog ljeta je proizvodnja tone amonijaka koštala 110 dolara, a sada je 1.000 dolara", rekao je Holsether. 

U Njemačkoj su nominalne cijene najvažnijeg dušičnog gnojiva KAN u tamošnjim uvoznim lukama iznosile nešto manje od 580 eura po toni, što znači da njemačke poljoprivrednike košta 280 eura više nego u listopadu. Treba napomenuti da su ti iznosi tri puta viši nego prije godinu dana. 

Kina uvodi ograničenja

Osim što su okidač za trenutnu krizu visoke cijene prirodnog plina koje su uzrokovale zatvaranje tvornica, problem predstavljaju i ograničenja izvoza od strane Kine i Rusije. 

Nakon što je početkom prošlog mjeseca Rusija najavila ograničenje izvoza dušičnih i kompleksnih gnojiva koja sadrže ovaj element na šest mjeseci, u sjevernim regijama Kine uvedena su stroža ograničenja kako bi obuzdali širenje virusa Covid-19 i njegove najnovije varijante Omicron. Stoga su obustavili i trgovinu robom koja nije u kontejnerima (tzv. rasuti teret) s Rusijom. Dakle, roba koja se mora ručno utovarivati, poput ugljena, poljoprivrednih proizvoda pa i gnojiva, do daljnjega neće prolaziti između ove dvije zemlje. 

Američki analitičari navode da bi nastavak zatvaranja granica mogao imati ozbiljan utjecaj na globalno tržište gnojiva, odnosno povećat će oskudicu zaliha diljem svijeta. 

Indeks cijena gnojiva u SAD-u se krajem studenog popeo na najvišu razinu ikada, a rastu i one za agrokemikalije. 

U američkoj tvrtki za kreditiranje poljoprivrednika CoBank očekuju da će cijene ostati povišene najmanje sljedećih šest mjeseci, odnosno tijekom proljetne poljoprivredne sezone 2022., navodi World-grain


Tagovi

Cijena gnojiva Kina Ograničenja Yara Proizvodnja gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]