Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza s gnojivom
  • 27.11.2021. 18:00

Nestašica gnojiva će dovesti do loših prinosa i velike prehrambene krize

Svein Tore Holsether, direktor Yara International upozorava na zastrašujuću prehrambenu krizu, posebno u nerazvijenim zemljama. U SAD-u farmeri zbog visokih cijena odgađaju kupovinu gnojiva.

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh@gmail.com
  • 7.104
  • 1.066
  • 1

Globalna nestašica gnojiva podiže cijenu hrane i dovodi siromašnije zemlje do krize, izjavio je za bbc Svein Tore Holsether, izvršni direktor jednog od najvećih svjetskih proizvođača dušičnih gnojiva, Yara International. 

Troškove proizvodnje gnojiva povećavaju više cijene plina, što posljedično utječe na cijene hrane u čitavom svijetu. Yara International je još u listopadu najavila zatvaranje oko 49 posto europskih kapaciteta za proizvodnju amonijaka.

Holsether tvrdi da će zemlje u razvoju biti najteže pogođene nestašicom, opadanjem prinosa te rastom cijena hrane. "Zaista je zastrašujuće, suočavamo se s prehrambenom krizom, najviše su pogođeni najranjiviji", kaže dodajući da je u nerazvijenim zemljama to pitanje života ili smrti. 

Do povećanja cijena plina dovelo je otključavanje gospodarstava, nakon oštrih mjera uslijed pandemije Covid-19, ali i smanjenje korištenja obnovljivih energija. 

Farmeri u SAD-u odgađaju kupovinu gnojiva

Dokaz tome da globalna nestašica dušičnih gnojiva diže cijene na rekordne razine su i poljoprivrednici u Sjedinjenim Američkim Državama koji odgađaju kupovinu i riskiraju veliku potražnju za hranivima u proljeće, prije sezone sjetve, piše reuters.

Ona se ondje najviše koriste za povećanje prinosa kukuruza, uljane repice i pšenice, a veći troškovi bi se itekako mogli odraziti i na rast cijena mesa i pekarskih proizvoda.

Arktički zračna masa koja je u veljači vladala u Texasu te uragan Ida u kolovozu poremetili su tamošnju proizvodnju gnojiva. Zatim su cijene prirodnog plina, ključnog inputa za proizvodnju dušika porasle u Europi zbog velike potražnje i niske ponude. Globalne cijene uree ovog su mjeseca po prvi puta premašile tisuću dolara po toni, izvijestio je BMO Capital Markets. Istovremeno su Rusija i Kina ograničile izvoz.

Riskiraju zbog visokih cijena

"Imamo dovoljne zalihe dušičnog gnojiva za primjenu prije zime", izjavio je Daren Coppock, izvršni direktor tamošnje Udruge poljoprivrednih trgovaca. Pojasnio je da sadašnja primjena smanjuje proljetno opterećenje. No, zbog previsokih cijena neki farmeri odgađaju kupnju i riskiraju njihov nedostatak tijekom najprometnijeg doba godine, kada bi one mogle biti i više.

Globalna bruto prodaja dušičnih vrijedila je 53 milijarde dolara u 2020. godini, a troškovi su u posljednjih 12 mjesci bili za oko 80 posto veći. "Bit će puno onih koji će čekati", rekao je Coppock dodavši da ako svi misle da će u proljeće za sve biti dovoljno, nečiji kukuruz sigurno neće biti pognojen.

Više soje, a manje kukuruza

Ima i onih koji su se ipak osigurali, a jedan od njih je i farmer Jim Zimmerman. "Zabrinut sam zbog cijene jer na znam kakve očekivati iduće godine. Moglo bi biti još gore", rekao je.

Jedini dušični proizvod koji trenutno nedostaje u SAD-u je urea amonijev nitrat (UAN), rekao je Kreg Ruhl, menadžer za hraniva u poljoprivrednoj zadruzi Growmark iz Illinoisa. Stoga Američka komisija za međunarodnu trgovinu provodi antidampinšku istragu o ovoj vrsti gnojiva iz Rusije, na zahtjev tamošnjeg proizvođača CF Industries. Naime, uvoznici ne žele rezervirati pošiljke do 2022. jer će možda morati platiti retroaktivne pristojbe ako CF dobije slučaj, pojasnio je Ruhl.

EK otvara istragu o uvoznim carinama na UAN gnojiva

Poljoprivrednici bi mogli smanjiti svoje potrebe za gnojivom sjetvom više soje i manje kukuruza, ali malo je dokaza da većina to planira učiniti. Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa da će površine pod usjevima kukuruza pasti na 92 milijuna hektara u 2022., s 93,3 milijuna ove godine.


Tagovi

Gnojiva Poskupljenje SAD Kupnja Hraniva Poljoprivrednici Repromaterijal Nestašica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]