Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma ZPP-a
  • 07.09.2021. 13:50

Wojciechowski: EU je u 10 godina izgubila 4 milijuna malih farmi, ZPP tome staje na kraj

Reforma kao i potpore kroz prvi, ali i drugi stup, donosi puno toga za poljoprivrednike. To je iznimno važno jer smo izgubili jako puno malih farmi, kaže povjerenik za poljoprivredu EK, Janusz Wojciechowski. 

Foto: Vedran Stapić
  • 427
  • 78
  • 0

Politički je dogovor oko reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), Zelenog plana, dugoročnog razvoja ruralnih područja i strategije šumarstva postignut, ali on, naravno, nije dovoljan. Najbitnija je njegova provedba, istaknuo je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski

Odgovarajući na pitanja novinara u susjednoj Sloveniji gdje su se okupili ministri poljoprivrede EU zemalja te otvorili važne teme vezane upravo uz novi ZPP, naglasio je da nam slijedi važan i težak korak odobrenja nacionalnih strateških programa razvoja poljoprivrede.

Do kraja godine će zemlje članice prezentirati svoje nacrte planova koji trebaju dobiti odobrenje Europske komisije. Iduće godine počinje službeni proces njihova prihvaćanja. 

"Nadam se da idemo u dobrom pravcu, da ćemo imati dobru legislativu 27, možda 28 zemalja jer je specifična situacija s Belgijom. Dakle, 28 strateških planova će biti odobreno iduće godine i imat ćemo dobru reformu", kazao je.

Upravo strateški planovi, uvjeren je, dat će njezinu cjelovitu sliku i dati odgovor na brojne kritike. 

"Trenutno su u javnoj raspravi vidljiviji negativni argumenti poput toga koliko ćemo proizvodnje izgubiti razvojem eko poljoprivrede koja je manje učinkovita, odnosno manje produktivna negoli konvencionalna. No, postoji druga strana priče, mnogi farmeri u EU nemaju alternativu nego biti eko proizvođači i to je šansa za njih", dodao je i naglasio da je optimističan te da se negativni scenariji koji se spominju zbog, prije svega, ambicioznog Zelenog plana, neće ostvariti. 

Dakako, svakako će se promatrati utjecaj planova na sigurnost proizvodnje hrane. "Reformu nećemo zaustaviti, ali ako treba, promijenit ćemo ono što se pokaže da možda nije dobro. To je jasno rečeno u strategiji - pratit će se utjecaj na proizvodnju", kaže prvi čovjek EU poljoprivrede. 

Isto se odnosi i na klimatske promjene, a Wojciechowski drži da reforma kao i potpore kroz prvi, ali i drugi stup, donosi puno toga za farmere. Posebice za mala i srednja gospodarstva.

"To je iznimno važno jer smo izgubili jako puno malih farmi. U 10 godina četiri milijuna. Broj farmi u EU je, dakle, smanjen s 14 na 10 milijuna", upozorava naglašavajući da je siguran da će taj proces biti zaustavljen i da će se više pažnje i podrške dati malima. Smatra i da su potpore za eko proizvodnju vrlo dobra ponuda za sve, posebno za manje proizvođače. Dodao je i da je, primjerice, mjera za dobrobit životinja iz drugog stupa, dobar način potpore farmerima koji poboljšaju svoje uvjete držanja i uzgoja stoke.

Dogovoren ZPP: Pravedniji za mala i srednja gospodarstva, ali i mlade poljoprivrednike?

Prema njegovim riječima, to je ujedno alternativa industrijskoj proizvodnji. "Promatramo li problem održive stočarske proizvodnje, ona nije konkurentna industrijskoj. No, damo li više potpora za dobrobit životinja, to će povećati njihovu konkurentnost", zaključuje povjerenik. 


Tagovi

Janusz Wojciechowski ZPP Reforma ZPP-a Strateški planovi Dobrobit životinja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]