Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radni sastanak
  • 17.12.2021. 15:00
  • Zagrebačka, Dubravica

Vučković: Svinjogojstvo ima vitalnu važnost za hrvatsku poljoprivredu

Ministrica Vučković je obišla lokalne proizvođače u Općini Dubravica i održala sastanak sa stočarima.

Foto: Depositphotos/kamonrat
  • 435
  • 129
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je obišla lokalne proizvođače u Općini Dubravica i održala sastanak s tamošnjim stočarima, poljoprivrednicima i predstavnicima prehrambenog sektora tijekom kojeg je izrazila spremnost za nastavak podrške Ministarstva stočarstvu i poljoprivredi.

"Kroz niz sektorskih mjera reagirali smo na izazove i osiguravamo pomoć stočarima koji su suočeni s velikim udarima, a danas sam ovdje da još jednom pošaljem poruku o vitalnoj važnosti svinjogojstva za hrvatsku poljoprivredu", istaknula je Vučković.

Dodala je da je u tom kontekstu, donesen program pomoći hrvatskom stočarstvu vrijedan 171 milijuna kuna, putem kojeg je osigurano još 35 milijuna za proizvođače tovnih svinja te 30 milijuna za uzgajivače krmača. "Uspješno je i realizirano značajno povećanje sredstava za dobrobit životinja te kreirana nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja na oranicama", naglasila je.

Posjet je obavila u društvu ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem, a u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Ervina Kolareca, pročelnika za poljoprivredu Zagrebačke županije Josipa Kraljičkovića i načelnika Općine Dubravica Marina Štritofa.

Isplaćeno 23,8 milijuna kuna potpora

Obišla je i svinjogojsku farmu tvrtke BIF d.o.o. koja djeluje od 2007. godine te je vodeća po godišnjoj isporuci tovljenika u Zagrebačkoj županiji.

Sudionici sastanka (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Zbog otežanih uvjeta poslovanja u sektoru poljoprivrede zbog koronakrize osigurana je krizna potpora u okviru europskih i nacionalnih sredstava, pri čemu je u Zagrebačkoj županiji isplaćeno 24,5 milijuna kuna covid mjera pomoći.

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Zagrebačkoj županiji ugovoreno 810 milijuna kuna te isplaćeno više od 588 milijuna kuna, pri čemu je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 38 projekata vrijednosti veće od 109 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, osam ulaganja u dječje vrtiće, dva ulaganja u sektor vodoopskrbe te deset ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Ukupni iznos potpore isplaćen u okviru financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja za područje Zagrebačke županije iznosi 23,8 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva.

Sastanak s austrijskim veleposlanikom

Vučković je održala sastanak zajedno s državnim tajnikom Šimom Mršićem i suradnicima s veleposlanikom Austrije Markusom Wuketichemom i atašeom austrijskog Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regije i turizma Christianom Brawenzom, na temu razvoja i jačanja bilateralne suradnje u području poljoprivrede između Austrije i Hrvatske.

Na sastanku su dvije zemlje iskazale interes za razmjenom znanja i iskustva u segmentima ekološke proizvodnje te je Austrija ponudila dati svoj doprinos u izradi Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030., priopćilo je Ministarstvo.

Kako navode, razmijenjeni su i stavovi oko Nove strategije EU za šume do 2030. te je istaknuta važnost načela supsidijarnosti, s obzirom na to da neće biti jednostavno pronaći jedinstveni i nepromjenjivi pristup održivom gospodarenju šumama svih članica Europske unije.

Sastanak se održao u RH (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Iskazan je i interes za suradnju oko certificiranja hrane "GMO free" za proizvode potpuno slobodne od genetski modificiranih organizama te kroz inicijativu Dunav soja, u sklopu koje se radi na povećanju proizvodnje soje koja nije genetski modificirana.

Inače, Austrija je poznata po dobro uhodanoj uzgojno-prodajnoj infrastrukturi te uspješnim uzgojnim udruženjima koji tako posluju više od sto godina. Na temelju toga austrijski veleposlanik u Hrvatskoj iskazao je njihovu podršku za osnivanje i izgradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava, koji je predviđen za potrebe uzgajivača svih vrsta stoke na području zapadne Hrvatske.


Tagovi

Marija Vučković Radni sastanak Ministarstvo poljoprivrede Zagrebačka županija Austrija Markus Wuketichem GMO free


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.