Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralni susret
  • 10.02.2022. 13:30

Vučković održala sastanak s kosovskim ministrom poljoprivrede - što su dogovorili?

Kosovo će u znak solidarnosti pružiti financijsku pomoć poljoprivredniku s područja Sisačko-moslavačke županije koji je pretrpio veliku štetu u potresu

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 289
  • 159
  • 0

U okviru trodnevnog boravka kosovske delegacije u Republici Hrvatskoj, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever-Koren u srijedu održala sastanak s ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo Fatonom Pecijem i suradnicima.

Tema sastanka je, između ostalog, bila intenziviranje postojeće suradnje u području poljoprivrede, pri čemu je ministar Peci pozvao ministricu Vučković u službeni posjet. 

Dvoje ministara dogovorili su da će u narednom razdoblju ažurirati postojeći Memorandum o suradnji iz 2008. godine.

"Kosovo je vrlo aktivno u pripremama za prelazak u službenog kandidata za ulazak u Europsku uniju i u tom dijelu bi cijenili nastavak razmjene znanja i iskustava  hrvatskih stručnjaka u području poljoprivrede i šumarstva, a postoji mogućnost i za zajedničke projekte putem programa tehničke pomoći poput TAIEX-a ili TWINNING-a", navodi Ministarstvo u priopćenju nakon održanog sastanka.

Kako kažu, kosovska strana je zainteresirana za ulaganja hrvatskih kompanija u njihov poljoprivredno-prehrambeni sektor te se u tom kontekstu spominjala i mogućnost organizacije susreta gospodarstvenika prilikom posjeta ministrice Kosovu.

Osim suradnje u području poljoprivrede, otvara se prostor i za suradnju u području šumarstva te je ministar Peci iskazao veliki interes za usvajanjem ekspertize u području korištenja biomase i izgradnje energana, kao i održive proizvodnje toplinske i električne energije.

Posjet Sisačko-moslavačkoj županiji

Dan ranije Peci i Majdak održali su sastanke sa županom sisačko-moslavačkim Ivanom Celjakom na temu razvoja poljoprivrede u toj županiji nakon razornog potresa te gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes o potencijalima Petrinje za razvoj proizvođačkih kapaciteta u području poljoprivrede.

Posjetili su i OPG Kokin dom, vlasnika Marka Čaića, koji je imao oštećenja u vrijeme potresa, a sada nastavlja s proizvodnjom u peradarstvu. Delegacija je održala sastanak i s ravnateljem Terme Topusko na temu mogućnosti korištenja termalnih izvora za grijanje plastenika u povrćarskoj proizvodnji te s predstavnicima drvne industrije Sherif grupe na kojem su prezentirani proizvođački kapaciteti i izvozne mogućnosti, a potom su posjetili energane pomoću kojih se proizvodni viškovi pretvaraju u toplinsku i električnu energiju.

Posjet kosovskog ministra Sisačko-moslavačkoj županiji (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Župan Celjak je predstavio županiju i zahvalilo Ministarstvu poljoprivrede na dosadašnjoj pomoći za razvoj poljoprivrede u županiji, osobito nakon potresa u kojem je procijenjeno preko 630 milijuna kuna štete samo na županijskim objektima.

Kosovo će pružiti pomoć

Kosovska strana je tom prilikom iskazala interes za suradnju u poljoprivredi i na regionalnoj i lokalnoj razini putem dostupnih fondova te istaknula kako će u znak solidarnosti pružiti financijsku pomoć jednom lokalnom poljoprivredniku koji je pretrpio veliku štetu u potresu.  

Također, državni tajnik Majdak je na sastanku istaknuo planove Ministarstva da se u narednom periodu u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrene projekt izgradnje infrastrukture za peradarsku industriju, pri čemu valja napomenuti kako je Kosovo jedan od velikih uvoznika mesa peradi.

Kosovska strana predložila je da se napravi sporazum o prijateljstvu Petrinje i jedne kosovske općine, kroz koji će se provesti projekt u području kestenarstva te razmjena iskustava proizvodnje kestena i problema s pojavom bolesti raka kestenova kore.


Tagovi

Marija Vučković Kosovo Faton Peci Sastanak Posjet


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]