Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 27.04.2021. 07:00

Vučković: Novi ZPP treba biti fleksibilan, a poljoprivrednike administrativno rasteretiti

Ministrica Marija Vučković sudjelovala je na video-sastanku ministara poljoprivrede država članica Europske unije.

Foto: poljoprivreda.gov.hr
  • 137
  • 293
  • 0

"Novi ZPP treba se temeljiti na fleksibilnosti kako bi države članice kroz svoje Strateške planove najbolje odgovorile na specifične potrebe svojih poljoprivrednika“, poručila je ministrica Marija Vučković na video-sastanku ministara poljoprivrede država članica Europske unije.

Kako bi se to ostvarilo, smatra, važno je izbjeći dodatna administrativna opterećenja, posebice za krajnje korisnike. "Također, ne smijemo se dovesti u situaciju gubitka neutrošenih sredstava, što je rizik koji je posebno izražen kod nove mjere eko shema“, dodala je.

Osim reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike, na sastanku se raspravljalo i o zelenoj arhitekturi, područjima s prirodnim ili drugim ograničenjima, ali i o uvjetima dobre poljoprivredno okolišne prakse.

Ministrica je naglasila da zelena arhitektura i novi model isporuke predstavljaju ključne elemente reforme te se moraju gledati kao cjelina kako bi se postigao konačni politički dogovor. 

Također, održana je i rasprava o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, pri čemu je hrvatska delegacija označila ovu godinu kao vrlo izazovnu za proizvođače u mnogim sektorima.

Vučković je tom prilikom posebno istaknula potencijalno negativne posljedice nedavnog mraza i hladnog vala koje bi se mogle značajno odraziti na proizvodnju pojedinih voćnih vrsta, a založila se i za mogućnost dodjele potpore poljoprivrednicima koji krumpir koriste za postrojenja na bioplin ili u druge industrijske svrhe umjesto plasmana na tržište. 

Nadalje, provedena je razmjena mišljenja o poljoprivrednim pitanjima povezanima s trgovinom, a ministrica je pozdravila najavu da se putem trgovinskih sporazuma osigura da "naši trgovinski partneri primjenjuju jednaku visoku razinu zaštite okoliša dobrobiti životinja kao i prilikom korištenja pesticida odnosno u borbi protiv antimikrobne rezistencije“.

Dodala je kako se Hrvatska, s obzirom na osjetljivost sektora, zalaže za odmjereni pristup u daljnjem otvaranju tržišta za uvoz i naglasila važnost priznavanja zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla na stranim tržištima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Agrifish Video sastanak ZPP Zelena arhitektura Poljoprivredni proizvodi Trgovinski sporazum


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]