• Gašenje šećerana
  • 18.02.2021. 08:20

Vučković: Nisam pozvala trgovačke lance da povise cijenu šećera

Ministrica poljoprivrede oglasila se na facebooku. U pitanju je, kaže, kriva interpretacija njezine izjave.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 1.138
  • 284
  • 0

"Želim razjasniti krive interpretacije moje izjave uslijed čega je u nekoliko medija došlo do tumačenja da sam pozvala trgovačke lance da povise cijenu šećera. Nisam", oglasila se ministrica poljoprivrede Marija Vučković na facebooku o izjavi koju je dala nakon objave uprave Hrvatske industrije šećera da se gasi, u svega par tjedana, i druga hrvatska šećera. Nakon Vira, proizvodnja staje i u Osijeku. 

Međutim, navodi dalje, razumno je i normalno da, kao i svaka država koja brine o svojim proizvođačima i potrošačima, apeliramo na lance da nastoje izbjeći situaciju u kojoj je cijena istog proizvoda u isto vrijeme značajno niža u hrvatskim trgovinama nego u istim trgovinama u inozemstvu, unatoč dodatnim troškovima nabave i dopreme, a uslijed čega nerijetko dolazi do poremećaja u značajnim i osjetljivim proizvodima kakvi su za Hrvatsku šećer i mlijeko.

"Domaći proizvodi na taj način ne mogu biti konkurentni proizvodima iz drugih zemalja, a koje uređuju ista Zajednička poljoprivredna politika, nakon što su te iste zemlje za razliku od Hrvatske desetljećima imale na raspolaganju sredstva za restrukturiranje osjetljivih sektora i za jačanje konkurentnosti", piše ministrica. 

Kao i uvijek do sada u ovakvim situacijama, napominje, poštujući slobodu kretanja roba, "iskazali smo pristojno svoj stav da takva praksa može manje imati veze s mehanizmom ponude i potražnje, a potencijalno biti vezana s nefer trgovačkim praksama koje negativno utječu na vrlo značajnu i osjetljivu hrvatsku proizvodnju te u konačnici na sve hrvatske građane.

"Podaci o razlikama istih vrsta proizvoda na policama istih lanaca u zemlji i inozemstvu analizirani su za dan 9. veljače 2021. godine", zaključuje u objavi. 

Želim razjasniti krive interpretacije moje današnje izjave uslijed čega je u nekoliko medija došlo do tumačenja da sam...

Objavljuje Marija VučkovićSrijeda, 17. veljače 2021.

Tagovi

Proizvodnja šećera Cijena šećera Ministrica poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).