Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neformalni sastanak
  • 09.02.2022. 11:00

Vučković na sastanku s ministrima EU upozorila na cijene poljoprivrednih inputa

Ministrica Marija Vučković je na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede država članica EU istaknula da je situacija neprihvatljiva i da treba djelovati na EU razini.

Foto: Depositphotos/Tenebrous
  • 1.437
  • 195
  • 0

"Rast cijena poljoprivrednih inputa, prvenstveno energije i plina s posljedičnim porastom troškova gnojiva, kao i stočne hrane uzrokuju ogromne poteškoće s dugoročno nesagledivim posljedicama po naš sektor", upozorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede država članica EU u Strasbourgu.

Dodala je da iz tog razloga smatra da treba istaknuti kako je ta situacija neprihvatljiva te da je potrebno djelovati na razini Europske unije. "Konkretne sam prijedloge bila slobodna komunicirati i prema Europskoj komisiji te se nadam povratnom odgovoru", poručila je.

Naime, u prosincu 2021. Europska komisija objavila je Komunikaciju o održivim ciklusima ugljika, s ciljem da se poljoprivrednicima i šumarima pruži poticaj za usvajanje rješenja za održivo skladištenje ugljika, a kako bi se doprinijelo ispunjavanju cilja klimatske neutralnosti EU do 2050. godine. U tom kontekstu predlaže se uspostavljanje okvira za certificiranje usmjerenog na njegovu sekvestraciju.

Važnost prehrambene sigurnost

Hrvatska je prakse ugljične poljoprivrede predvidjela Nacionalnim strateškim planom koji će od 2023. godine zamijeniti i objediniti dosadašnji Program ruralnog razvoja i izravna plaćanja, a Vučković je u svom izlaganju naglasila da bi popis korisnih praksi iz Komunikacije trebalo proširiti uzimajući u obzir specifičnosti država članica u smislu mogućnosti primjene pojedine prakse.

Pozdravila je smjer promišljanja o povećanom doprinosu poljoprivrednog i šumarskog sektora klimatskim ciljevima uz uvjet da to ne utječe na prehrambenu sigurnost.

Na margini sastanka održani su i brojni bilateralni razgovori s kolegama iz drugih država članica EU, kao i predstavnicima europskih institucija o temama od zajedničkog interesa.

Također, ministri su imali prilike posjetiti znanstveni centar INRA i muzej Unterlinden, ali i susresti se s poljoprivrednicima koji su uključeni u francuski sustav certificiranja za ugljičnu poljoprivredu, što je bila i glavna tema samog sastanka, a ujedno je i jedan od prioriteta u okviru AGRIFISH Vijeća.


Tagovi

Marija Vučković Ministri EU Sastanak Cijene Sekvestracija ugljika Prehrambena sigurnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer