Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 20.07.2021. 07:00

Vučković na Agrifishu pozvala na rješavanje problema previsokih cijena stočne hrane

Središnje teme sastanka Vijeća ministara poljoprivrede EU bile su i ekološka proizvodnja, međunarodna trgovina poljoprivrednim proizvodima te dobrobit životinja.

Foto: Lucija Bencarić
  • 367
  • 78
  • 0

Na rješavanje problema previsokih cijena stočne hrane koje znatno povećavaju troškove proizvodnje u sektoru stočarstva ministrica poljoprivrede Marija Vučković pozvala je na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU.

"Pozivam Europsku komisiju da ispita sve mogućnosti dodjele financijske potpore u cilju stabilizacije sektora stočarstva, kao i mogućih drugih mehanizama koji bi osigurali ravnopravni položaj naših proizvođača na globalnom tržištu, posebno u kontekstu sporazuma o slobodnoj trgovini“, naglasila je.

Na Agrifishu održanom 19. srpnja u Bruxellesu predstavljen je program rada slovenskog predsjedništva koji je hrvatska strana podržala, s naglaskom na konačno usvajanje zakonodavnog paketa ZPP-a, važnost donošenja nove Strategije šumarstva te vrlo važna pitanja iz sektora ribarstva, osobito u dijelu koji se odnosi na kontrolnu uredbu i budući Operativni program.

Središnje teme bile su i ekološka proizvodnja, međunarodna trgovina poljoprivrednim proizvodima te dobrobit životinja.

Ministri su usvojili Zaključke Vijeća o Komunikaciji Komisije o akcijskom planu za ekološku proizvodnju kojim se predviđaju mjere i aktivnosti potrebne za postizanje cilja povećanja poljoprivrednih površina pod ovom poljoprivredom na 25 posto do 2030., kako je predviđeno Europskim zelenim planom, uz povećanje ekološke proizvodnje u akvakulturi.  

Unatoč rastu u Hrvatskoj, cilj je otkloniti postojeće nedostatke te na konkretniji način povezati rast površina sa stvaranjem ekološki uzgojene hrane, čemu će prvenstveno pridonijeti Nacionalni akcijski plan za ekološku poljoprivredu koji je trenutno u izradi. 

Također, razgovaralo se o važnosti osiguranja potpore zdravstvenim uvjetima pčelinjih kolonija unutar Nacionalnih pčelarskih programa te poduzimanju odgovarajućih mjera i intervencija sa svrhom pomoći maslinarima, s obzirom na ekstremne vremenske uvjete.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Agrifish Ministrica Vučković Cijena stočne hrane ZPP Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Maslina je obrana...