• ZPP
  • 28.06.2021. 19:00

Vučković: Hrvatska može biti zadovoljna političkim dogovorom o ZPP-u

Nitko ne osjeća posljedice klimatskih posljedica kao naši poljoprivrednici i ribari. Zato smo svjesni potrebe ulaganja u zelenu održivost, istaknula je ministrica Marija Vučković na današnjem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva.

Foto: Depositphotos/zatletic
  • 401
  • 354
  • 0

Potvrđen je politički dogovor između zakonodavaca o ključnim pitanjima iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike -  odluka je donesena na današnjem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva.

Pregovori o budućoj ZPP traju već više od 3 godine. Kao što smo pisali, ima značajno veće okolišno klimatske ambicije te je između ostaloga usmjerena na očuvanje bioraznolikosti, pravedniju preraspodjelu sredstava, jačanje ekološke poljoprivrede uz mogućnost da države članice prilagode buduće intervencije kroz nacionalne Strateške planove svojim specifičnim potrebama. 

Također se posebna pažnja posvećuje generacijskoj obnovi i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao i pojedinim sektorima koji i dalje mogu koristiti proizvodno vezana plaćanja. Novi ZPP stupiti će na snagu 1. siječnja 2023. godine.

Dogovoren ZPP: Pravedniji za mala i srednja gospodarstva, ali i mlade poljoprivrednike?

Hrvatska može biti iznimno zadovoljna konačnim dogovorom, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, budući da su gotovo svi ključni prioriteti koje je iznosila tijekom završnice pregovora postali dio usvojenog paketa. 

Tako će, između ostalog, i u sljedećem razdoblju biti moguće financirati ulaganja u navodnjavanje pod sličnim uvjetima koji trenutno vrijede, stavljen je veći naglasak na podršku malim i srednje velikim obiteljskim gospodarstvima, a uz to će se i u budućnosti adekvatno valorizirati ulaganja u područja s prirodnim ograničenjima. 

Ministrica Marija Vučković istaknula je također važnost poštivanja principa supsidijarnosti i fleksibilnosti nove ZPP uz naglasak na specifičnosti poljoprivrednog sektora u pojedinim državama članicama. Sada je naglasak na usvajanju sekundarnih akata i proces usvajanja Strateških planova radi pružanja pravne sigurnosti našim poljoprivrednicima.

"Nitko ne osjeća posljedice klimatskih posljedica kao naši poljoprivrednici i ribari. Zato smo i mi kao ministri poljoprivrede svjesni potrebe ulaganja u zelenu održivost, ali inzistiramo i na drugim aspektima održivosti uz osiguranje ekonomske i socijalne sigurnosti našim proizvođačima", zaključila je ministrica Vučković.
 


Tagovi

ZPP Dogovor Raspodjela Marija Vučković Hrvatska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani prijatelji, Tokom petogodišnjeg perioda, sam skupio lična iskustva o uzgoju i ljekovitosti Gorke dinje. Poznati svjetski univerziteti i pojedinci su također prikupili nepobitne informacije da se radi o biljci sa veoma potentnim an... Više [+]