Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija o šumama
  • 15.11.2021. 12:00

Vučković: Hrvatska je za individualan pristup u gospodarenju šumama

Prije početka sastanka ministara poljoprivrede država članica EU-a, ministrica je otkrila i da će zatražiti produljenje privremenih mjera potpora u svinjogojstvu.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 458
  • 135
  • 1

Hrvatska se zauzima za individualan pristup u gospodarenju šumama, izjavila je u ponedjeljak ministrica Marija Vučković prije početka sastanka ministara poljoprivrede država članica EU-a na kojemu će danas raspravljati i donijeti zaključke o strategiji EU-a za šume do 2030. godine.

Hrvatska će, dodala je, ovu prigodu iskoristiti kako bi naglasila i podržala napore predsjedništva Vijeća da se prepoznaju stavovi država članica.

“Još ću jednom istaknuti potrebu da se osigura individualan pristup gospodarenju šumama i da je potrebno prepoznati pojedinačne napore i startne pozicije država članica kako bismo svi zajedno ostvarili važne zajedničke ciljeve u ovom području”, kazala je.

Prema strategiji o šumama, čiji je nacrt Komisija predstavila u srpnju ove godine i koja je jedna glavnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana, pozornost treba usmjeriti na konkretna djelovanja za povećavanje površine i kvalitete šuma u EU-u te na jačanje njihove zaštite, obnove i vitalnosti.

Strategijom se EU obvezuje na strogu zaštitu prašuma i starih šuma, obnovu degradiranih šuma i gospodarenje na održiv način. Njome je predviđen i razvoj programa plaćanja vlasnicima šuma i upraviteljima ako osiguravaju alternativne usluge ekosustava, npr. održavaju dijelove svojih šuma netaknutima.

U strategiji se utvrđuju vizija i konkretne mjere za povećanje količine i kvalitete šuma u EU-u te za jačanje njihove zaštite, obnove i otpornosti. Cilj joj je prilagoditi europske šume novim okolnostima, ekstremnim vremenskim uvjetima i velikoj nesigurnosti koje donose klimatske promjene. Bez toga šume ne bi mogle nastaviti ispunjavati svoje socioekonomske funkcije i podupirati ruralna područja i zajednice.

Nova Strategija za šume naišla na brojne kritike europarlamentaraca

Ministrica Vučković je najavila da će Hrvatska ponoviti svoje višekratne zahtjeve da se privremene mjere državnih potpora u svinjogojstvu produlje do kraja 2022. godine i da se poveća visina potpora.

Sektor svinjogojstva je teško pogođen pandemijom koronavirusa, zbog čega je Komisija donijela privremeni okvir za mjere državnih potpora.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Ministri poljoprivrede EU Sastanak Marija Vučković Gospodarenje šumama Pomoć svinjogojstvu