Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 21.11.2022. 15:15
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vozila napune domaćim proizvodima i šalju našim ljudima u Irsku i Njemačku

Sve organizira Braniteljska udruga "Donji grad" u Osijeku koja pakira proizvode malih OPG-ova, zadruga, obrta, udruga i seoskih domaćinstava diljem Lijepe naše i šalje ih u inozemstvo.

Foto: Martina Pavlović
  • 3.555
  • 313
  • 0

Kilogram slavonskog kulena 33 eura, kobasice 16, svinjske masti 4, čvaraka, ličkog kozjeg sira i litra hladno prešanog bučinog ulja 20 eura, domaći med za 14 eura po kilogramu, a mljevenih oraha 15.

Cijene su to domaćih proizvoda koji se pakiraju i prodaju našim ljudima u Irsku putem Facebook grupe "Hrvatski domaći proizvodi u Irskoj". Osim nje za one u Europi poput Njemačke i Austrije, ali i kupce iz Lijepe naše tu je grupa "Hrvatski domaći proizvodi".

Još su tu i dvije novoosnovane za zemlje Skandinavije.

Kako iseljenicima ne bi nedostajala domaća hrana, a našim proizvođačima prihod, Braniteljska udruga "Donji grad" u Osijeku osnovala je spomenute grupe. Putem njih nalaze kupce, ali i proizvođače. 

Od Dalmacije do Slavonije

Razgovarali smo s inicijatorom ovih internetskih okupljališta ponude i potražnje, a ujedno i dragovoljcem Domovinskog rata Vladimirom Flatscherom, koji kaže da im je cilj prvenstveno bio pomoći kolegama braniteljima da plasiraju svoje proizvode na tržište u vrijeme Covida. Međutim, javiti im se mogu i svi ostali domaći proizvođači.

Riječ je o malim OPG-ovima, zadrugama, udrugama, obrtima i seoskim domaćinstvima koji proizvode male količine i radi toga nisu konkurentni na tržištu. "Skupimo više proizvoda različitih proizvođača, ovisno što kupac traži i organiziranom dostavom šaljemo u inozemstvo", pojašnjava nam predsjednik ove udruge. Što se tiče dostave, kaže, do prostora udruge plaća ju prodavatelj, a troškove slanja u inozemstvo snosi kupac.

Kristijan Škarica: Podržite domaće poljoprivrednike i darujte njihove proizvode

Osim što šalju, volonteri udruge proizvode i pakiraju, a od ukupnog računa im pripada od pet do deset posto. "Sav novac ide radu udruge, naših je 12 volontera", dodaje Flatscher.

Iako je sjedište ove Udruge u Osijeku, u paketima se mogu naći i maslinova ulja s Brača, Hvara i svih dijelova Istre. Tu su i razna bučina ulja iz Podravine, a neobilazne su suhomesnate delicije iz Slavonije i Baranje te sirevi iz Ogulina. Osim toga, prodaju se i razni voćni sirupi, orašasti plodovi, sušene brusnice, guščja mast, gljive i slično. 

Grupe broje preko 10 tisuća članova

"Kupci se jave u grupu i traže proizvode koje žele. Zatim mi nađemo proizvođače kod kojih su dostupni i pošaljemo im", pojašnjava nam princip rada. Prema njegovim riječima, surađuju sa 60-ak proizvođača diljem Lijepe naše, a grupe zajedno broje preko 10 tisuća članova.

Proizvode uzimaju od kvalitetnih proizvođača, a sva se roba pregledava. "Mora imati deklaraciju, biti prikladno upakirana ili vakuumirana", napominje. Kako kaže, htjeli su otvoriti trgovinu takvim proizvodima, ali tada u Osijeku nisu naišli na razumijevanje od strane lokalne samouprave. 

"Mnogi su me tijekom Covida zvali mogu li organizirati neki sajam, bilo što da prodaju ono što su proizveli. Nije bilo sluha za to da se jedan takav održi na trgu Ante Starčevića u Osijeku pa smo rješenje pronašli na Facebook-u", zaključuje Flatscher.


Tagovi

Domaći proizvodi Braniteljska udruga Donji grad Vladimir Flatscher Dostava


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P