Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemlja izazova
  • 14.09.2022. 16:00

Kristijan Škarica: Podržite domaće poljoprivrednike i darujte njihove proizvode

Cilj nam je okupiti sve male obiteljske proizvođače te transparentnim i iskrenim pristupom zajednički izaći na tržište, kazao je Kristijan Škarica jedan od osnivača Gepeka i član zadruge Zemlja izazova.

Foto: FB/Zemlja izazova/Arhiva K. Škarice
  • 601
  • 125
  • 0

"Drage kompanije, tvrtke, pojedinci koji naručujete poklone za partnere, obitelji i slično, nemojte da to budu kalendari, olovke…", napominje Kristijan Škarica jedan od osnivača Gepeka rekavši da su pravi izbor paketi koji sadrže emociju, domaće proizvode i utjecaj na ljudske živote.

Naime, zadruga Zemlja izazova u kojoj on djeluje, napravila je poslovni model poklon paketa koji sadrže razne proizvode nekoliko desetaka proizvođača iz cijele Hrvatske.

"Cilj nam je okupiti sve male obiteljske proizvođače te transparentnim i iskrenim pristupom zajednički izaći na tržište", kazao je Škarica za Agroklub. Kako dodaje, kreirali su pakete da pokažu poljoprivrednicima da zajedničkim pristupom i riješenom logistikom mogu efikasno izaći na tržište i ostvariti rezultate.

Mali poljoprivrednici su ti koji hrane državu

"Testirali smo poslovni model s lokalnim farmerima i samim logističkim rješenjem poput Gepeka jer smo bili sigurni da je to pravi način za stvaranje novog tržišta koje možemo zadovoljiti količinom, kvalitetom i organizacijom svih procesa", pojašnjava naš sugovornik.

Kako kaže, javno i osobno se izložio jer vjeruje da su mali poljoprivrednici ti koji hrane državu, te je jako bitno da dobiju podršku i način koji im omogućuje bolje prodajne rezultate te nova tržišta na kojima nisu prije bili prisutni. Cilj je, pojašnjava Kristijan, jači izlazak na tržište, jeftinija logistika i povezivanje ruralnih sredina s urbanim naseljima.

"Uspješno smo prezentirali velikim IT kompanijama koliki utjecaj zapravo postoji ako oni umjesto kalendara, olovaka i raznih poklona kupe poklon pakete od malih obiteljskih gospodarstava i proizvođača. Oni kao kupci direktno utječu na kvalitetu života te rast samih malih poljoprivrednika", napominje Škarica.

Primjer poklon paketa (Foto: FB/Zemlja izazova)

Rezultati su sjajni, prodali su preko 1.000 poklon paketa, te definitivno stvorili ekosustav koji želi podržati lokalne poljoprivrednike. "Mislim da svi zajedno moramo krenuti stvarati zajednicu u koja ćemo brinuti jedni o drugima te kroz podršku i stvarne vrijednosti stvarati i rezultate", smatra naš sugovornik.

Spomenuo je i startup PlantOn kroz koji su omogućili tvrtkama te pojedincima da direktno zakupe vrt na jednu godinu od malih poljoprivrednika čime, naglašava, istima omogućuju najbolju cijenu i sigurnu dostavu kroz Gepek, a kupcima vlastitu hranu te emociju koja se stvara u direktnoj komunikaciji.

Kako do vrta na daljinu i domaćeg povrća? Dvojica Osječana osmislila su PlantOn

Ispričao nam je više i o platformi Gepek, koja je, kako on kaže, krenula tako da su Carla i Dario Ferreri (također suosnivači Gepek-a) došli do ideje iz praktične i vlastite potrebe, kad je bilo poprilično hitno dostaviti roditeljima paket iz Zagreba u okolicu Zadra.

Inače riječ je o web platformi koja pruža dostavu paketa u svega nekoliko sati, a bazirana je na carpooling modelu, odnosno korištenjem postojećih resursa prijevoza.

Gepek ima blizu 5.000 korisnika

"Želja nam je bila testirati tržište s minimalnim setom funkcionalnosti kako bi u novoj verziji primijenili naučena iskustva te uvođenjem blockchain tehnologije postali potpuno novo i inovativno tehnološko rješenje za naše korisnike", pojašnjava Škarica.

Trenutno, navodi, imaju jako velik rast na platformi koja sada ima već blizu 5.000 korisnika, a on je dijelom potaknut stavljanjem fokusa na poljoprivrednike i tranziciji njihove robe i usluga čije su procese testirali u prethodnom periodu. "Trenutno radimo na aplikaciji koja će biti vani kroz dva mjeseca", otkrio je.

Sadržaj paketa možete birati (Foto: FB/Zemlja izazova)

Upravo su im, napominje, poljoprivrednici pokazali koliko je ključno imati na raspolaganju platformu poput Gepek-a jer njima ista osigurava brzo i efikasno slanje vlastitih proizvoda, smanjuje troškove dostave te čak omogućava izvor dodatne zarade.

"Moram napomenuti da je naša platforma već sada prisutna po cijeloj EU i trenutna najudaljenija linija je Irska, tako da se trenutno sve rapidno brzo odvija", dodaje naš sugovornik.

Ona, kaže, rješava problem visokih cijena slanja manjih paketa, dugog roka isporuke ili nemogućnosti isporuke, primjerice zbog vikenda, a istovremeno smanjuje troškove prijevoza generirajući dodatnu zaradu vozačima uz smanjen rizik klasičnog “carpooling“ modela jer se ne prevoze osobe kao kod sličnih servisa već isključivo paketi.

"Idemo jako, imamo puno novosti te ovim putem pozivam sve da se jave, da nas prate i zajedno s nama stvaraju sustav kroz koji će poljoprivrednik biti na vrhu hranidbenog lanca jer to je jedina šansa da budemo neovisni i samoodrživi", poručuje Škarica.


Tagovi

Kristijan Škarica Zemlja izazove Gepek PlantOn Poklon paketi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!