Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje unije
  • 15.09.2021. 12:55

Von der Leyen: EU će udvostručiti vanjsko financiranje za bioraznolikost

U današnjem je obraćanju predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen o stanju Unije, poručila da Europa može učiniti puno u sprječavanju klimatskih promjena i prevladavanju krize prirodnog okoliša.

Foto: Printscreen
  • 199
  • 66
  • 0

U rujnu svake godine predsjednik Europske komisije drži govor o stanju Unije u Europskom parlamentu. U njemu se osvrće postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću. 

Tako je danas Ursula von der Leyen u svom obraćanju, govoreći o europskom zelenom planu, najavila kako će se izdvojiti sredstva za očuvanje bioraznolikosti u područjima koja to ne mogu napraviti sama. Također je istaknula da je važno da Kina pruži odgovore na to kako se planira odreći ugljena.

"Moramo voditi računa o tome da zelena tranzicija bude poštena. Stoga smo predložili novi Socijalni fond za klimatsku politiku kako bismo suzbili energetsko siromaštvo s kojim se već suočava 34 milijuna europskih građana", poručila je dodavši da Europa može učiniti puno u sprječavanju klimatskih promjena i prevladavanju krize prirodnog okoliša. 

"S ponosom danas mogu najaviti da će EU udvostručiti vanjsko financiranje za bioraznolikost, osobito ono namijenjeno najugroženijim zemljama."

Europa nove generacije

Posebno je istaknula projekt Europa nove generacije (NextGenerationEU) te rast u Eurozoni koji je u posljednjem tromjesječju veći od američkog i kineskog. 

Poručila je kako će EU ulagati u 5G mrežu i optiku te digitalne vještine. "Imamo cilj od 20 posto ulaganja u digitaliju, a mislim da ćemo i nadmašiti taj cilj", rekla je predsjednica EK dodajući i kako je jedinstveno europsko tržište glavna pokretačka snaga za konkurentnost. Posebno je istaknula to kako je proizvodnja mnogih proizvoda smanjena zbog nestašice poluvodiča te kako je Europa ovisna o čipovima koji se proizvode u Aziji. "Pokrenut ćemo novi zakon o čipovima na razini Europe. Moramo koordinirati na europskoj i nacionalnoj razini ove lance", najavila je. 

Riječi je bilo i o cilju smanjenja emisija od 55 posto do 2030. godine koje je EU, kako ističe, ozakonila kao prvo veliko gospodarstvo koje je to napravilo. "Mora se raditi o poštenoj i pravednoj zelenoj transformaciji", kazala je najavivši paket mjera koje će se baviti problemom klimatskog siromaštva.

Kako je bilo i za očekivati, najviše je govorila o pandemiji koronavirusa. Smatra da je reakcija EU na ovu globalnu pojavu bila dobra. 

"Pandemija je maraton, a ne sprint. Isporučili smo cjepiva Europi i ostatku svijeta. Učinili smo to na europski način i mislim da je taj način funkcionirao", izjavila je Von der Leyen.

Predložila je i novi zadatak jačanja zdravstvene pripravnosti i otpornosti za cijelu EU koja će se financirati ulaganjem skupine Tim Europa u iznosu od 50 milijardi EUR do 2027. "Kako ni zbog kojeg virusa više lokalna epidemija ne bi prerasla u globalnu pandemiju. Isplativijega ulaganja nema", poručila je. 

Zelenija EU poljoprivreda

Ovih je dana objavljeno i izvješće Stanje Unije 2021 gdje se navodi kako bi se novom, reformiranom zajedničkom poljoprivrednom politikom, o kojoj je u lipnju 2021. postignut privremeni dogovor, trebalo omogućiti da europska poljoprivreda postane zelenija, pravednija i fleksibilnija. 

To je povezano s akcijskim planom za ekološku proizvodnju iz ožujka 2021., čiji je cilj da do 2030. 25 % poljoprivrednog zemljišta bude namijenjeno ekološkom uzgoju. Tu je i strategija za šume kojom bi se osigurale zdrave i otporne šume koje znatno doprinose preokretanju trenda gubitka bioraznolikosti i postizanju klimatske neutralnosti.

Ovo se smatra najambicioznijom reformom zakonodavstva EU-a čiji je cilj pripremiti europsko gospodarstvo za klimatski neutralnu budućnost i suzbijati klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti i oskudicu resursa. 


Tagovi

Ursula von der Leyen Stanje Unije Bioraznolikost Sredstva Zeleni plan Digitalizacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.