Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 22.10.2019. 13:30

Voće i povrće trune u voćnjacima i na poljima - zbog Brexita

Zbog nedostatka berača voća u voćnjacima Velike Britanije trune 50 milijuna jabuka, a isto bi se moglo dogoditi i s prokulicom, kupusom i keljom, gljivama.

Foto: Depositphotos/hansen
  • 691
  • 151
  • 0

Milijuni jabuka trunu u voćnjacima Velike Britanije zbog nedostatka radnika berača. Trećina uzgajivača kaže da su bili prisiljeni ostaviti stotine tona voća neobranim, što je oko 16 milijuna jabuka - sve zbog nedostatka radne snage, a što je potaknuto nesigurnosti zbog Brexita. 

Manjak berača i radnika u fazi pakiranja pogađa i uzgajivače povrća uoči božićnog perioda, a najviše su zabrinuti uzgajivači prokulica, kupusa, cvjetače, kelja i gljiva. 

Kriza najviše pogađa voćare

Prema istraživanju Nacionalne unije farmera (NFU), kriza najviše pogađa voćare, posebno ovogodišnji urod jabuka čija se vrijednost procjenjuje na 400 milijuna funti, piše Daily Mail

Ali Capper, predsjednik odbora NFU-a za hortikulturu i uzgoj krumpira rekao je da je to dovoljno jabuka da se nahrani 44.000 djece svaki dan tijekom jedne godine, a to je tek trećina cjelokupne industrije. 

Na jugozapadu zemlje, farmeri su morali ostaviti brokulu u vrijednosti od 100.000 funti da istrune na njivama. Također, u Herefordshireu, gdje nedostaje 100 berača, propalo je maline za 87.000 pakiranja. I uzgajivači gljiva su smanjili proizvodnju jer nema dovoljno radne snage.

Posljednjih godina, nedostatak radnika iz istočne Europe izazvao je probleme za poljoprivrednike, ali situacija se pogoršala ove godine zbog Brexita.

Radnici radije rade za eure

U kolovozu je nedostajalo 18 posto radne snage, a u ovom mjesecu bi ih moglo biti i 30 posto. Prosjek plaće za sezonske radnike prošle je godine podignut na 12 funti na sat i bolje bonuse, ali zbog devalvacije funte to ne privlači radnike koji radije odlaze u Nizozemsku, Njemačku i Španjolsku gdje ih plaćaju u eurima. 

NFU smatra da trenutno u Britaniji nedostaje oko 10.000 radnika na farmama.

Unija želi da britanska Vlada pokrene projekt koji će omogućiti lakše zapošljavanje ljudi van EU. Naime, Britanija odobri samo oko 2.500 dozvola za rad godišnje.


Tagovi

Brexit Radna snaga Berači Nedostatak Jabuke trunu Ali Capper


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo