Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni voćnjak
  • 02.04.2021. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Voće dostupno svima: U Varaždinu posađen prvi javni voćnjak

Ukupno je posađeno 289 stabala jabuka i krušaka te 78 grmova bobičastog voća.

Foto: Igor Čolaković
  • 681
  • 463
  • 0

Po uzoru na Beč i neke druge europske gradove u Varaždinu je ovoga proljeća zasađen prvi - javni voćnjak, u kojem će svatko moći brati voće za osobne potrebe.

Gradska komunalna tvrtka Varkom posadila ga je na površini od gotovo 6.500 četvornih metara na parceli u Hallerovoj aleji, kraj varaždinskog groblja. Ukupno je posađeno 289 stabala jabuka i krušaka te 78 grmova bobičastog voća.

"Ovo je jedan od prvih, ako ne i prvi javni voćnjak u Hrvatskoj. Posadili smo 200 stabala jabuka, uglavnom sorte Priscila, Liberty i Zlatni delišes, 89 stabala kruški viljamovki te 30 grmova kupina i 48 grmova malina", naglasio je dr. sc. Željko Bunić, direktor tvrtke koja je ovaj projekt realizirala u suradnji s Gradom Varaždinom.

Namjera im je, kaže, bila da bude specifičan, s obzirom na svoj oblik i funkciju koja je javna. Na tom prostoru tako imaju i voćnjak i park istovremeno, jer su postavili i klupe pa će se taj prostor, na kojem će postaviti i javnu skulpturu kipara Nikole Vudraga, moći koristiti i kao novi javni park u gradu.

Ukupna vrijednost ulaganja u ovaj projekt  je gotovo 90 tisuća kuna. "Za dvije godine ovdje će biti velika stabla čije će plodove moći ubrati posjetitelji", napominje Bunić.

Projekt javnog voćnjaka dio je zelene agende Grada Varaždina, kojom se nastoji poticati sadnja i uzgoj domaćeg voća i povrća te njihovo korištenje u prehrani, posebice djece. Stoga su posljednje sadnice zasadili upravo mališani iz obližnjeg dječjeg vrtića u Gortanovoj ulici, koji će ovdje nastaviti učiti kako se sade, obrezuju i njeguju voćke, što je ekološki uzgoj i kako se voće koje će ubrati u voćnjaku može koristiti za zdravu prehranu.

Uz ovaj, posađen je i voćnjak u Ulici Zrinskih i Frankopana, na zelenoj površini između dvije zgrade, pa će ga stanari moći sami održavati i koristiti. 


Fotoprilog


Tagovi

Javni voćnjak Prehrana djece Sadnice voća Dostupan svima


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?