Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.10.2008.

Voće 30 puta isplativije od povrća

VOĆARIMA SE DRŽAVNIM POTPORAMA NA SVAKU ULOŽENU KUNU U INTENZIVNI UZGOJ VRAĆA 40 POSTO

  • 1.433
  • 70
  • 0

U intenzivnom uzgoju, zarade voćara čak su 30 puta veće od onih u povrtlarstvu, a državne potpore za poljoprivredu, kojima se za svaku uloženu kunu investitorima vraća 40 posto, voćare bi dodatno trebale potaknuti na sadnju nasada te pokretanje novih projekata - kaže Frane Ivković, dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ).

Jedno od takvih ulaganja, vrijedno 2,5 milijuna kuna, jest linija za proizvodnju voćnog soka koju je u Mićevcu pokraj Zagreba, prvu u ovom dijelu Europe, pokrenulo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivković.

Godišnje će proizvesti 70 vagona 100-postotnog soka jabuke, odnosno 500 tisuća litara potpuno prirodnog i zdravog pića premium kvalitete, namijenjenog hrvatskom tržištu.

Probna istraživanja obavljena u Splitu, Zadru Rijeci i Osijeku pokazala su da domaći potrošači željno očekuju takav proizvod. Ugovor o distribuciji već je potpisao Metro, pregovara i Konzum, mutnog jabučnog soka može se proizvesti za prodaju u svim trgovačkim lancima, a dogovaramo i suradnju s Arapskim Emiratima, napominje Ivković.

- Hrvati piju puno soka, no uglavnom nekvalitetnog, spravljenog od koncentrata, aditiva i stabilizatora - kaže Đorđe Vezmar, tajnik Hrvatske voćarske zajednice, hvaleći stroj koji može iscijediti sok i iz krušaka, trešanja, višnje maraske, cikle, pa i bundeve.

Pitanje je samo hoće li za takvo što dostajati voća, budući da domaća proizvodnja ne pokriva sve naše potrebe, jer do ulaska u EU država planira podići tek 15.000 ha voćnjaka.

Prema projekciji HVZ-a, u idućih osam godina moguće je podići čak 60.000 hektara, od čega bi čak trećina mogla u izvoz i time donijeti 300 do 400 milijuna eura, dok bi se uvoz voća smanjio sa 150 na 30 milijuna eura.

Takvim potezom, tvrdi Ivković, u voćarskoj proizvodnji stvorilo bi se 25.000 novih radnih mjesta, a jednako toliko ljudi zaposlilo bi se u pratećim uslužnim djelatnostima.

marijana šešo / Epeha


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Završilo je razdoblje nominacija za #RuralFoto. Ukupno je na izbor pristiglo više od 1.200 #fotografija. Uskoro više!