Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 15.05.2024. 10:30

Voćari traže podršku za izgradnju sustava navodnjavanja u Velikoj Ludini

Šteta od suše procjenjuje se na 20-30 posto, dok šteta od mraza, u slučaju nemogućnosti korištenja antifrost zaštite - orošavanja, zbog nedostatka vode, iznosi i do 99 posto, rekao je Igor Faltis, priopćili su.

Foto: Maja Celing Celić
  • 210
  • 19
  • 0

"Zbog izazovnih vremenskih uvjeta, čak i u godinama s velikom količinom oborina ove izvore vode nije moguće zadržati na zemljištu i koristiti ih za potrebe orošavanja pri pojavi mraza i navodnjavanja kultura koja se uzgajaju", rekao je Darko Kovačić, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine na sastanku s predsjednicom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijanom Petir te predstavnicima Hrvatskih voda s temom izgradnje sustava navodnjavanja u tom području.

Kovačić je dodao kako su svi nelegalno priključeni korisnici koji vodu koriste za navodnjavanje svojih nasada, čime smanjuju količinu raspoložive vode u akumulaciji, izrazili spremnost prilagodbe svojih sustava.

"Uzimajući u obzir broj stanovnika, Općina Velika Ludina najjača je Općina u Republici Hrvatskoj po proizvodnji jabuka, a rastu površine pod jagodama kao i drugim voćem", rekla je Petir. 

Izbjegle bi se dvije-tri elementarne nepogode

Šteta od suše procjenjuje se na 20-30 posto, dok šteta od mraza, u slučaju nemogućnosti korištenja antifrost zaštite - orošavanja, zbog nedostatka vode, iznosi i do 99 posto, rekao je član Udruge Igor Faltis, stoji u priopćenju. Dodao je, kažu, kako je ovaj sustav ključan za borbu protiv mraza.

Ističu kako je Vladimir Bohatka, tajnik Udruge i predsjednik Općinskog povjerenstva za utvrđivanje šteta od elementarnih nepogoda rekao da svake godine imaju tri elementarne nepogode te da bi se ovom izgradnjom, izbjegle barem dvije - mraz i suša.

U priopćenju stoji kako je podsjetila da je za ovaj sustav 2012. godine pribavljena predinvesticijska studija, 2014. idejni projekt, a 2017. lokacijska dozvola, dok je u 2018. zaključen ugovor za izradu detaljne projektne dokumentacije, te je 2021. podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Kako provedba projekta traje više od deset godina, Državna revizija upozorila je da Sisačko-moslavačka županija nije donijela Program gradnje sustava javnog navodnjavanja i ne provodi informiranje poljoprivrednika, te se s gradnjom još nije započelo i postoji opasnost da će se od gradnje morati odustati.

Raspisivanje natječaja u rujnu ove godine

"Hrvatske vode procjenjuju kako vrijednost ulaganja u Sustav navodnjavanja Velika Ludina iznosi između 10 i 15 milijuna eura, od kojih bi 85 posto bila europska sredstva, a 15 posto sredstva koja se osiguravaju u Državnom proračunu", istaknuo je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda i dodao da izgradnja Sustava za županiju ne predstavlja trošak te da se oni samo moraju javiti na natječaj kako bi dobili ta sredstva.

Naglasili su kako je stav Hrvatskih voda je da bi se akumulaciju trebalo izgraditi u skladu s prvotnim projektom, no od planiranih 450 ha navodnjavanog zemljišta, zbog mjerenja količine vode čija količina koja varira, planirao bi se Sustav na 250 hektara.

Marinko Goliot, voditelj Jedinice za provedbu Nacionalnog programa navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama Hrvatskih voda, dodao je kako Sisačko-moslavačka županija treba izraditi građevinsku dozvolu, prijaviti se na natječaj za korištenje sredstava, čije raspisivanje se očekuje u rujnu ove godine te s potencijalnim korisnicima potpisati predugovore o priključenju, priopćili su.


Tagovi

Navodnjavanje Velika Ludina Marijana Petir Izgradnja sustava navodnjavanja Hrvatske vode


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravila izbora Rural Foto 2024.

Informacijski sustav Agroklub organizira javni poziv za izbor najbolje ruralne fotografije u 2024. godini putem Interneta. Propozicije izbora Natječaj se provodi u Hrvats...

Više [+]