Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APZ
  • 11.09.2015. 07:25

Vlasnik spornog zemljišta nije ni Zorić ni Osatina

Iz Agencije za poljoprivredno zemljšte poručuju kako niti jedna strana trenutno nema pravo na spornu parcelu. Zorić će za nju dobiti poticaj i ove godine, ali je više ne smije obrađivati. No, nikakve radnje do daljnjeg ne smije poduzimati niti Farma Tomašanci!

Foto: Marko Mrkonjić
  • 2.549
  • 313
  • 0

O drami koja već nekoliko dana traje na jednom slavonskom polju nedaleko Đakova, gdje s jedne strane članovi OPG-a Zorić iz Đakova, a druge, djelatnici Farme Tomašanci d.o.o., osnivača Mirka Ervačića iz Koritna, sa sjedištem u Semeljcima, poznatijeg i kao vlasnika tvrtke Osatina grupe d.o.o., žele obavljati poljoprivredne radove, smatrajući spornu parcelu svojom, oglasila se i Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište.

Ističe kako parcela trenutno ne pripada niti jednoj strani te obrazlaže da je točno da je agencija krajem svibnja ove godine tu parcelu dodijelila Farmi Tomašanci d.o.o., no odluka agencije nije pravna osnova odnosno dovoljna za stupanje u posjed.

Parcela dodijeljena Ervačiću - ali ne može stupiti u posjed

"Naime, na osnovi Odluke i sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ova agencija u ime Republike Hrvatske sklapa s podnositeljem zahtjeva, ugovor o davanju na korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, u pisanom obliku. Temeljem tako sklopljenog ugovora, povjerenstvo imenovano od ove Agencije, uvodi zakupnika u posjed dodijeljenog zemljišta, no dok se to ne dogodi, zakupnik nema pravo ući u posjed poljoprivrednog zemljišta", ističe ravnateljica Mičević.

Na temelju čega su onda obje sukobljene strane sigurne da je sporna parcela površine 22,33 hektara, baš njihova?!

Obzirom da zemljište trenutno nije ni Zorićevo ni Ervačićevo, još zanimljivim postaje pitanje na temelju čega su onda obje sukobljene strane sigurne da je sporna parcela površine 22,33 hektara, baš njihova?!

Zorić ima pravo na poticaj za tu parcelu, ali je više ne smije obrađivati

"Prema evidenciji ove agencije, Branko Zorić nema pravnu osnovu za korištenje navedenog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. On posjeduje elektronski zahtjev za potporu za 2015. godinu, kojega je podnio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, smatrajući da mu isti daje i pravo posjeda navedenog zemljišta. Međutim, navedeni zahtjev ne daje pravni temelj imenovanom za neovlašteno stupanje u posjed zemljišta koje je u vlasništvu RH, već mu samo temeljem Zakona o poljoprivredi omogućuje pravo na poticaj u 2015.

Budući je Branko Zorić ušao neovlašteno u posjed Republike Hrvatske, protiv njega će se pokrenuti postupak zbog smetanja posjeda te za povrat posjeda Republici Hrvatskoj odnosno ovoj agenciji. Da je Branko Zorić ušao u posjed državnog zemljišta neovlašteno, govori i potvrda Općine Gorjani od 02. lipnja 2015. koju također imamo. Slijedom navedenoga, niti Farma Tomašanci d.o.o., niti Branko Zorić, trenutno nemaju valjanu pravnu osnovu za stupanje u posjed uvodno navedenoga poljoprivrednog zemljišta" ističe ravnateljica agencije Blaženka Mičević.

Drugim riječima, ovo je zemljište državno i njime trenutno može raspolagati samo agencija. Hoće li to obustaviti jurnjavu traktorima i autima po Širokom polju, vidjet ćemo slijedećih dana.

Foto: Marko Mrkonjić


Tagovi

Branko Zorić Osatina Farma Tomašanci Miljenko Ervačić Blaženka Mičević Agencija za poljoprivredno zemljište


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!