Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HSS
  • 07.12.2017. 13:30

Vlaović: Zašto privatizacija jedine hrvatske banke?

HPB može biti suport našim poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima u kreditiranju projekata koji naši poduzetnici kandidiraju prema EU sredstvima, kaže Davor Vlaović.

Foto: Pixsell/Patrik Macek
  • 580
  • 57
  • 0

Hrvatska poštanska banka treba ostati u većinskom državnom vlasništvu, a o njezinoj privatizaciji mora se provesti javna rasprava. Naglasio je to Davor Vlaović te ispred Klub zastupnika HSS-a zatražio stanku u Hrvatskom saboru kako bi upozorili na potencijalnu opasnost nove privatizacije, odnosno hrvatskog modela privatizacije Hrvatske poštanske banke.

"Za 6. prosinca sazvana Skupština društva Hrvatske poštanske banke nije održana, naprasno je odgođena. Mediji kažu zbog inzistiranja malih dioničara koji u vlasništvu imaju 27% vrijednosti temeljnog kapitala, saborskih zastupnika i samih medija.

Zašto privatizacija jedine hrvatske banke, HPB-a? Očekujemo ispravak loših privatizacija i nepravde nanesene hrvatskim građanima iz 90-ih. Tada su banke prodane za "siću", banke su nastavile poslovati u Hrvatskoj, ali bez državne kontrole, kontrole javne vlasti, rezultat je kod svih isti: iznesena je dobit izvan Hrvatske. Samo prošle godine je to bilo više od 5 milijardi kuna, a ostvarena je kao rezultanta visokih kamata, viših od kamata koje imaju ostale članice EU, čak su i nelegalne, a plaćaju ih hrvatski građani", stoji izjava Vlaovića u priopćenju HSS-a.

Udruga OPGH Život: Pokušava se izigrati projekt Agrobanka

Usporedno s tim, naglasio je Vlaović, imamo 330 tisuća blokiranih građana, nelikvidnost obrtnika, malih poduzetnika i poljoprivrednika.

"U takvim uvjetima pokušava se potiho privatizirati HPB, opet na štetu hrvatskih građana i poduzetnika. Banci je potrebna dokapitalizacija i veća od predviđenih 600 milijuna kn, treba joj više od milijardu svježih sredstava. Kažu: HPB-u se daje zadatak saniranja Jadranske banke i 200 mil kn rezervacije za nenaplative plasmane Agrokoru. Mi u HSS-u u to ne želimo vjerovati, baš kao što mali dioničari to ne žele prihvatiti jer ne bi imali prvenstvo, čak niti mogućnost novog ulaganja u HPB", navode Vlaovićeve riječi.

HPB može biti zamjena za Agro banku

Banku, smatraju, treba jačati, mirovinskim fondovima omogućiti plasman sredstava u HPB, na taj način stvarati stabilniji bankovni i stabilan mirovinski sustav.

"Umirovljenici očekuju brigu države. Ovo je prilika, tražimo da banka ostane u pretežitom državnom vlasništvu i postane servis građana RH i državnih institucija. HPB ima najbolju infrastrukturnu mrežu, ima 1.100 podružnica u cijeloj Hrvatskoj, takvu priliku za dostupnost građanima RH druge banke nemaju. HPB je dostupan građanima, OPG-ovima može biti zamjena za agro banku koju nemamo, a obećavana je i u kampanjama vladajućih. Ta banka može biti suport našim poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima u kreditiranju projekata koji naši poduzetnici kandidiraju prema EU sredstvima", zaključuje Vlaović u priopćenju.

Foto: Pixsell/Patrik Macek


Tagovi

HSS HPB Privatizacija Davor Vlaović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]