Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 17.03.2022. 13:50
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vlada donijela novu uredbu - cijena goriva prosječno pada do pola kune po litri?

U dva tjedna, cijena plavog dizela skočila je za više od tri kune.

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 1.268
  • 244
  • 0

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ) što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Prema do sada važećoj uredbi, ako obveznik (distributer/opskrbljivač benzinskim i dizelskim gorivima) ne stavi na tržište minimalni propisani udjel biogoriva, mora platiti naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg objasnio je da je smisao Vladine stabilizacija cijene goriva uslijed nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, prije svega uzrokovanih poremećajima opskrbe uslijed ukrajinske krize

Posebna naknada bit će tako jednu lipu MJ. Do sada je iznosila najviše 30 lipa po MJ.

Ta mjera bi, najavljeno je početkom tjedna, trebala omogućiti prosječni pad cijena goriva do pola kune po litri.

Vlada je izmijenila i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata čime se radi dodatne zaštite potrošača intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata, tako da se ne uračunava dio cijene vezane uz troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.

Novi cjenovni šok: Litra plavog dizela sve bliža 10 kuna

Gorivo je u utorak opet poskupjelo. Osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni "eurodizel" poskupio je za 1,40 kunu, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri.

Vlada za idući tjedan očekuje smanjenje cijena.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cijene goriva Vlada Biogoriva Pad cijena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sada im je dobro i deformirano voće i povrće

Dva lanca supermarketa u Ujedinjenom Kraljevstvu na svojim će policama izložiti voće i povrće čiji je izgled daleko od savršenog, a kako bi pomogli poljoprivrednicima pog...

Više [+]