Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 24.11.2021. 10:00

Visoke cijene gnojiva i nafte nagnale ih na prosvjed - na ulice izlaze i srpski poljoprivrednici

Glavni razlog prosvjeda je nekontrolirani rast cijene dušičnog gnojiva, ali i nafte te zahtijevaju uvođenje plavog dizela kojeg u toj zemlji - nema.

Foto: Depositphotoss/vverve
  • 731
  • 302
  • 0

I dok su njemački farmeri već na ulicama, iz susjedne Srbije stižu vijesti da u prosvjed kreću i njihovi poljoprivrednici.

Naime, članovi udruženja "Stig" iz Požarevca za sutra, 25. studenog, najavili su prosvjed zbog visoke cijene gnojiva, ali i nestašice istog na tržištu. Vožnjom traktora kroz 25 sela poručit će nadležnima da su u ozbiljnom problemu i da bi država što prije trebala reagirati i pomoći im.

Planirano je da se poljoprivrednici iz više općina (Veliko Gradište, Crniće, Žabar, Kostolac i Požarevac) okupe u mjestu Bratinac u devet ujutro u četvrtak odakle će započeti vožnju traktorima do autoceste i centra Požarevca. Glavni razlog prosvjeda je nekontrolirani rast cijena dušičnog gnojiva, koja će u proljeće, kako strahuju u udruzi, dostići 1.000 eura po toni.

"To poljoprivrednici stvarno ne mogu podnijeti po bilo kojoj matematičkoj osnovi", navodi Milan Marković ispred udruženja "Stig".

U Srbiji ne postoji plavi dizel 

Drugi problem je, ističe, nestašica gnojiva. Uvezeno je svega 10 posto od potrebne količine, te mnogi nisu uspjeli obaviti gnojidbu. No, nije u pitanju samo gnojivo. Sutra će ukazati i na ostale probleme s kojima se suočavaju - cijenu nafte i subvencije po hektaru.

"Mislimo da, kada su u pitanju naftni derivati, u Srbiji treba postojati, kao i u mnogim europskim zemljama, takozvani plavi dizel koji ćemo koristiti isključivo za poljoprivredu i gdje će trošarina biti snižena. Ili da država učini što može kako bi se cijena dovela na neku normalnu razinu jer mi trošimo puno nafte i to je ozbiljan ekonomski faktor u proizvodnji."

Kada su u pitanju subvencije po hektaru, požarevački proizvođači traže da se te potpore povećaju ističući da su zemlja koja u okruženju daje najniže poticaje za tu namjenu.

"Srbija nema 30 eura po hektaru dok su u državama regije subvencije po hektaru desetostruko veće. Kako možemo biti konkurencija onima koji u startu ulože 400 eura više od nas?", napominje sugovornik.

Očekuju pomoć resornog ministarstva

Članovi "Stiga" traže i da se uvede određivanje koja poljoprivredna gospodarstva mogu ostvariti prava na potpore, a koja ne.

Nadaju se da će nakon sutrašnje prosvjedne vožnje Ministarstvo poljoprivrede reagirati, nadležni im se obratiti i pomoći da se ovi problemi riješe koliko je to moguće.


Tagovi

Prosvjed Udruženje "Stig" Gnojivo Nafta Subvencije


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarno znanstvo ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]