Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 24.11.2021. 10:00

Visoke cijene gnojiva i nafte nagnale ih na prosvjed - na ulice izlaze i srpski poljoprivrednici

Glavni razlog prosvjeda je nekontrolirani rast cijene dušičnog gnojiva, ali i nafte te zahtijevaju uvođenje plavog dizela kojeg u toj zemlji - nema.

Foto: Depositphotoss/vverve
  • 731
  • 302
  • 0

I dok su njemački farmeri već na ulicama, iz susjedne Srbije stižu vijesti da u prosvjed kreću i njihovi poljoprivrednici.

Naime, članovi udruženja "Stig" iz Požarevca za sutra, 25. studenog, najavili su prosvjed zbog visoke cijene gnojiva, ali i nestašice istog na tržištu. Vožnjom traktora kroz 25 sela poručit će nadležnima da su u ozbiljnom problemu i da bi država što prije trebala reagirati i pomoći im.

Planirano je da se poljoprivrednici iz više općina (Veliko Gradište, Crniće, Žabar, Kostolac i Požarevac) okupe u mjestu Bratinac u devet ujutro u četvrtak odakle će započeti vožnju traktorima do autoceste i centra Požarevca. Glavni razlog prosvjeda je nekontrolirani rast cijena dušičnog gnojiva, koja će u proljeće, kako strahuju u udruzi, dostići 1.000 eura po toni.

"To poljoprivrednici stvarno ne mogu podnijeti po bilo kojoj matematičkoj osnovi", navodi Milan Marković ispred udruženja "Stig".

U Srbiji ne postoji plavi dizel 

Drugi problem je, ističe, nestašica gnojiva. Uvezeno je svega 10 posto od potrebne količine, te mnogi nisu uspjeli obaviti gnojidbu. No, nije u pitanju samo gnojivo. Sutra će ukazati i na ostale probleme s kojima se suočavaju - cijenu nafte i subvencije po hektaru.

"Mislimo da, kada su u pitanju naftni derivati, u Srbiji treba postojati, kao i u mnogim europskim zemljama, takozvani plavi dizel koji ćemo koristiti isključivo za poljoprivredu i gdje će trošarina biti snižena. Ili da država učini što može kako bi se cijena dovela na neku normalnu razinu jer mi trošimo puno nafte i to je ozbiljan ekonomski faktor u proizvodnji."

Kada su u pitanju subvencije po hektaru, požarevački proizvođači traže da se te potpore povećaju ističući da su zemlja koja u okruženju daje najniže poticaje za tu namjenu.

"Srbija nema 30 eura po hektaru dok su u državama regije subvencije po hektaru desetostruko veće. Kako možemo biti konkurencija onima koji u startu ulože 400 eura više od nas?", napominje sugovornik.

Očekuju pomoć resornog ministarstva

Članovi "Stiga" traže i da se uvede određivanje koja poljoprivredna gospodarstva mogu ostvariti prava na potpore, a koja ne.

Nadaju se da će nakon sutrašnje prosvjedne vožnje Ministarstvo poljoprivrede reagirati, nadležni im se obratiti i pomoći da se ovi problemi riješe koliko je to moguće.


Tagovi

Prosvjed Udruženje "Stig" Gnojivo Nafta Subvencije


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarno znanstvo ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!