Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 10.07.2017. 09:00

Visoke carine otežavale izvoz EU proizvoda

Samo 2016. godine, Europska komisija intervenirala je u 20 odvojenih slučajeva radi obnavljanja normalnih trgovinskih uvjeta nakon što su druge zemlje nametnule barijere koje su utjecale na izvoz proizvoda iz EU u vrijednosti od 4,2 milijarde eura.

Foto: Bigstockphoto/kasto
  • 822
  • 44
  • 0

Europa je jedan od najvećih neto izvoznika poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a jednostavan pristup tržištima u svijetu ključan je za europski sektor hrane i pića i njezinih dobavljača, poljoprivrednika. Ipak, prepreke trgovini ostaju: samo u 2016. godini, europski izvoznici naveli su da se broj trgovinskih barijera povećao za 10%, navodi se u izvješću Europske komisije o trgovini i investicijskim preprekama.

Primjerice, jedan grčki proizvođač konzerviranih bresaka naveo je da mu je teško izići na tržište kada Brazil poveća uvozne carine na konzervirane breskve na 55%. Takva jasna zapreka pristupa tržištu krši strategiju EU pristupa tržištima i prijavljena je Europskoj komisiji od strane grčkog udruženja proizvođača konzerviranog voća te europske krovne organizacije.

Europska komisija reagirala je i uspjela riješiti prepreke s Brazilom odnosno ukloniti konzervirane breskve s popisa robe podvrgnutih visokim carinama. Kao rezultat toga, proizvođač je uspio zadržati pristup jednom od svojih ključnih tržišta i održati poslovanje u Grčkoj.

Samo 2016. godine, Europska komisija intervenirala je u 20 odvojenih slučajeva radi obnavljanja normalnih trgovinskih uvjeta nakon što su druge zemlje - među kojima Južna Koreja, Kina, Izrael i Ukrajina - nametnule barijere koje su utjecale na izvoz proizvoda iz EU u vrijednosti od 4,2 milijarde eura. EU sektor hrane i pića, automobilska industrije i kozmetika najviše su imali koristi od uspješne intervencije Komisije za potporu izvozu EU.

Foto: Bigstockphoto/kasto


Izvori

AgPress


Tagovi

Europska komisija Trgovinske prepreke Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.