Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerađena biljna ulja
  • 10.06.2018. 16:30

Visoka cijena goriva vratila ulje na velika vrata: prerađena biljna ulja ulijevaju u traktore!

Visoke cijene dizel goriva natjerale su poljoprivrednike u susjedstvu da koriste jestivo ulje kao pogonsko gorivo za dizel motore.

Foto: Bigstock / Kalinovskiy
  • 6.819
  • 379
  • 0

Situacija koja je bila aktualna prije četiri godine, vratila se na srpske oranice - prerađena biljna ulja se koriste kao pogonsko gorivo za dizel motore! Naime prije četiri godine, umjesto euro dizela, poljoprivrednici su u traktore sipali jestivo ulje, koje je bilo duplo jeftinije. Tada u Laćarku nije bilo kuće koja dnevno nije trošila najmanje 50 litara jestivog ulja, pisao je RTV.

"Jestivo ulje se sipa u rezervoar s gorivom u omjeru pola ulja, pola euro dizela. I traktor ide super, nema problema čak ni pri oranju. Računica je jasna", rekao je tada poljoprivrednik Stevica Umetić.

Mješavina za stare traktore

Dejan Stepanović iz Poljoprivredne stručne službe Sremske Mitrovice tada je za 021 izjavio da se ova mješavina ulijeva uglavnom u stare i dotrajale traktore: "Nema govora da bi se u novi motor sipala bilo kakva mješavina - upropastili biste traktor od 200.000 eura". Koristilo se čak i više puta upotrijebljeno ulje iz restorana!

Ulje
Poljoprivrednici u traktore ulijevaju jestivo ulje (Facebook / Dobra zemlja)

Miris palačinki iz auspuha automobila

Po mirisu palačinki iz auspuha, poznavali su se 2015. godine i vozači automobila.  "Kombiniranje ulja i nafte obično se obavlja u odnosu 60 prema 40 posto, pri čemu se obično više usipa ulja. Iako prilikom kratkoročnog korištenja ova kombinacija ne oštećuje motor, nisam baš najsigurniji koliko je dugoročno sigurno koristiti ulje umjesto već predviđenog goriva", rekao je tada za Novosti Zoran Branković, automehaničar iz Prokuplja.

Danas se jestivo ulje vratilo na velika vrata, a sve zbog visokih cijena goriva, zbog kojih su organizirani i prosvjedi Jedan takav najavljuju i tamošnji poljoprivrednici sutra, 11.06. od 8:30.

Ulje ipak nije dobra ideja

Inženjer razvoja, tehničke podrške i primjene maziva kompanije Adeco Aleksandar Kekić kaže da jestivo suncokretovo ulje nije pripremljeno za korištenje kao pogonsko gorivo: "Ono sadrži dosta balastnih nesagorivih tvari, koje se tijekom rada motora talože. Viskoznost je viša od viskoznosti dizel goriva, te raspršivanje goriva nije kvalitetno. Nema potrebnih aditiva da se nazove biodizel gorivo i agresivno je prema brtvama koje se koriste u dizel motoru".

Dodaje da je još gori slučaj korištenje prerađenog motornog ulja, koje je kancerogeno. Naime, ono se samo fizički procijedi i pomiješa s dizel gorivom. Zbog visokog sadržaja kiselina i drugih štetnih tvari, dolazi do oštećenja motora, počevši od rezervoara pa do brizgaljki, cilindara, klipova.


Tagovi

Jestivo ulje Biljno ulje Traktor Dizel motor Dizel gorivo Pogonsko gorivo


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]