Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 14.08.2015. 11:10

Više od 100 milijuna eura štete od suše!

Suša je pogodila i austrijske poljoprivrednike koji kod pojedinih kultura imaju gubitke i do 90 posto. Šteta se procjenjuje na više od 100 milijuna eura.

  • 351
  • 52
  • 0

Poljoprivrednici širom Austrije žale se na dug period suše i prijavljuju velike gubitke u rodu poljoprivrednih kultura i do 90%, a šteta se procjenjuje na više od 100 milijuna eura.

Gubici uroda i do 90%

"Uslijed velikih vrućina, imamo gubitak u rodu i do 90% sa tendencijom rasta. Predugo nije padala kiša i nemamo nikakve alternative", rekao je poljoprivrednik Hans Helmut Rauh iz Terezienfelda, koji se bečkom dnevniku Osterreich požalio da gubitke, koji su nastali zbog dugotrajne suše, ne može nadoknaditi.

Sličnu sudbinu dijeli veliki broj poljoprivrednika širom Austrije. Prema Poljoprivrednoj komori, najviše su pogođeni urod krumpira, kukuruza, soje, šećerne repe, kao i bundeva. Mnogi poljoprivrednici odlučili su stabljike kukuruza već sada koristiti kao hranu za stoku, jer je urod slab.

Smanjen rod kukuruza, ali i voća

"Svakim danom je sve gore", ukazuju u pokrajini Gornja Austrija, procjenjujući štetu na više od 100 milijuna eura. Reinhard Lener iz Poljoprivredne komore prenosi da je rod kukuruza daleko manji nego ranijih godina i da je znatno manji urod voća.

I krumpir i kukuruz inače dobro podnose vrućine, ali će zbog nedostatka vode biti mnogo manji prinos, jer kukuruz zbog manje vlage ne može razviti klip. Zbog toga je jedan broj poljoprivrednika u podnožju Alpa odlučio stabljike kukuruza obraditi kao silažu za ishranu stoke.

Iako trenutno zadovoljni - za sudbinu uroda boje se i vinogradari.

Od suše jedinu korist imaju vinogradari, jer ove godine nema pojava oboljenja biljaka, ali i oni strepe za sudbinu uroda, jer će i njima, ako u naredna dva tjedna ne bude kiše, urod biti značajno smanjen.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Reinhard Lener Hans Helmut Rauh Šteta Suša Gubici Kukuruz Voće Vrućine Austrija Vinogradari Urod Kiša


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."