Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Galić
  • 21.08.2021. 16:00
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Vinarija Galić ipak mora vratiti 10 milijuna kuna EU sredstava zbog sukoba interesa?

Odluku je donijela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a na temelju preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF).

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 1.327
  • 776
  • 0

Vinarija Galić, u vlasništvu kutjevačkog poduzetnika Josipa Galića, mora vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice. Sredstva u vrijednosti sedam milijuna eura toj su vinariji dodijeljena za podizanje nove zgrade u Kutjevu. 

Tako je odlučila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a na temelju preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) koja je pak nedavno izdala odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10.047.442,29 kuna.

Naime, sporno je, kako smo već pisali krajem lipnja, to što se kao podizvođač radova na izgradnji zgrade pojavila tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića. Stoga je kao razlog naveden sukob interesa jer nije dozvoljeno izabrati izvođača s kojim postoji jasna osobna ili poslovna povezanost.

Zbog sukoba interesa Vinarija Galić mora u EU fond vratiti 1,3 milijuna eura?

Kada je objavljena navedena preporuka, iz vinarije su odgovorili da su izvođače radova izabrali prema pravilima Pravilnika i natječaja te se u cijelosti pridržavali njegovih odredbi o izbjegavanju sukoba interesa. Na provedbi projekta izgradnje podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima angažirali su iskusne konzultante, a tijekom i nakon njegove provedbe provedeno je više nadzora, tvrdili su tada. 

"Sve provjere smo uspješno prošli te nadležna tijela RH nisu imala niti najmanji prigovor u vezi s realizacijom projekta i navodnim sukobom interesa koji nam se sada stavlja na teret", stajalo je u odgovoru Galića.  

Tada su izjavili da se u izvještaju jednostrano navode stavovi predstavnika OLAF-a, dok su argumenti u prilog društva Galić d.o.o. sasvim ispušteni, iako u cijelosti pobijaju navode tog Europskog ureda.

Treba napomenuti da je ovo prvi puta da je APPRRR donijela ovakvu odluku. 

Galić d.o.o je podnio žalbu na navedenu Odluku o povratu sredstava isplaćene potpore.


Tagovi

Vinarija Galić Sukob interesa Josip Galić Presoflex Ino Galić EU fond Vinska omotnica OLAF APPRRR Žalba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]