Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HVZ
  • 19.07.2021. 11:15

Vikend obilježen intervencijama: Na kontinentu poplave, u Dalmaciji vatrena stihija

Opožareno je više od 200 hektara trave, niskog raslinja i borove šume, a s otoka Lavdara evakuirano je stanovništvo.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
  • 136
  • 286
  • 0

I dok se istočni dio Hrvatske ovaj vikend borio s olujnim nevremenom i bujičnim poplavama, Dalmaciju, točnije Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku županiju zahvatila je vatrena stihija. 

Naime, kako stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice, u petak 16. srpnja ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru između uvale Krušica i Blaca na južnoj strani otoka Brača. Nakon što su požar stavili pod kontrolu, vatrogasci su natapali rubne dijelove požarišta da bi se spriječilo eventualno novo rasplamsavanje vatre.

"Za sada okvirno procijenjena opožarena površina je oko 120 hektara većinom trave, niskog raslinja i borove šume“, izvijestili su vatrogasci DVD-a Supetar.

Alarmantno stanje u petak bilo je i na otoku Lavdara u Zadarskoj županiji. Zbog brzog širenje požara evakuirano je s otoka oko 50 osoba (mještana i turista) s brodovima lučke kapetanije policije i vatrogasaca, a prema trenutnoj procjeni opožareno je 90 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

Također, isti dan i u istoj županiji izbio je požar na području sjeverno od mjesta Vrana na minski sumnjivom mjestu oko brda Debeljak. Gorila je trava, nisko raslinje i makije, a kako navode iz HVZ-a, opožarena površina još nije procijenjena. 

"Zbog vremenskih prilika koje pogoduju izbijanju požara, pozivamo građane na dodatni oprez“, poručuju iz Vatrogasne zajednice.  

Ako primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193.

Velik broj intervencija zbog olujnog nevremena

Tijekom vikenda evidentiran je i velik broj vatrogasnih intervencija zbog sanacije posljedica nevremena koje je pogodilo kontinentalne županije. 

Samo na području Osječko - baranjske županije zabilježeno je više od stotinu intervencija vatrogasaca koji su radili na ispumpavanju vode, uklanjanju grana i stabala kao i na saniranju krovišta. Jaka kiša pogodila je područje Belog Manastira gdje je najviše problema bila s poplavljenim podvožnjakom, u kojem su zapela dva vozila iz kojih su putnici uspješno izvučeni.

U subotu se nevrijeme premjestilo na područje Osijeka, dok je u nedjelju oluja protutnjala Petrijevcima, selu pored Osijek, a zahvatila je i tri mjesta u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

U petak ju je nazvao blagoslovom, već u nedjelju olujna kiša s tučom rušila je sve pred sobom

"Imali smo gotovo 80 intervencija istovremeno, na kojima su bili angažirani vatrogasci iz dviju smjena JVP Grada Osijeka i sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske Zdravko Cvenić dodavši kako je nevrijeme u nedjelju pogodilo i područje Đakova gdje su također zabilježene intervencije. 


Fotoprilog


Tagovi

Požar Borova šuma Otok Brač Otok Lavdara Evakutacija Olujno nevrijeme


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]