Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojen ZPP
  • 03.12.2021. 16:30

Vijeće EU usvojilo Zajedničku poljoprivrednu politiku za razdoblje od 2023. do 2027.

Države članice imaju rok do 1. siječnja 2022. dostaviti svoje nacrte strateških planova, nakon čega će Komisija započeti proces evaluacije tih planova i davanja povratnih informacija.

Foto: Bigstock/Stockr
  • 371
  • 30
  • 1

Na jučerašnjoj sjednici Vijeće Europske unije službeno je usvojilo Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) za razdoblje od 2023. do 2027. Kako su priopćili, novo zakonodavstvo utire put za pravedniju, zeleniju i više utemeljenu politiku koja nastoji osigurati održivu budućnost za europske poljoprivrednika.

Također, cilj joj je pružiti podršku manjim poljoprivrednim gospodarstvima i omogućiti veću fleksibilnost državama članicama u prilagodbi mjera lokalnim uvjetima.

"Nakon više od tri godine napornog rada konačno smo stigli do cilja", izjavio je slovenski ministar poljoprivrede Jože Podgoršek. Dodao je da novi ZPP označava prekretnicu u poljoprivrednoj politici EU-a, predstavljajući teren za pravedniju i održiviju budućnost poljoprivrednika.

Naime, proces reforme ZPP-a počeo je 2018. kad je Komisija objavila svoj početni prijedlog. U listopadu 2020. Vijeće i Europski parlament usvojili su svoja pregovaračka stajališta, čime su započeli devetomjesečni pregovori koji su kulminirali političkim sporazumom postignutim u lipnju 2021.

Ključno obilježje nove politike je uvođenje strateških planova na razini država članica, omogućavajući nacionalnim vladama da prilagode odredbe ZPP-a potrebama svojih poljoprivrednih zajednica u suradnji s lokalnim vlastima i relevantnim dionicima, navodi Vijeće u priopćenju.

Što je sljedeće?

Prema njima, politika je ekološki najambicioznija do sada, s četvrtinom izravnih plaćanja rezervirana za postupke zelene poljoprivrede. Štoviše, to je prva ZPP koja uključuje socijalnu dimenziju usmjerenu na jamčenje odgovarajućih uvjeta zapošljavanja za poljoprivrednike.

Usvojena reforma ZPP-a: Na što EU poljoprivrednici mogu računati?

Tri uredbe koje čine reformski paket ZPP-a potpisat će Vijeće i Parlament te ih objaviti u Službenom listu. Države članice imaju rok do 1. siječnja 2022. dostaviti svoje nacrte strateških planova, nakon čega će Komisija započeti proces evaluacije tih planova i davanja povratnih informacija.

Novi ZPP stupit će na snagu 2023. i primjenjivat će se do 2027. godine.


Tagovi

ZPP Vijeće EU Jože Podgoršek


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić