Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 16.06.2021. 12:20

Vijeće EU ministara u Lisabonu raspravljalo o budućnosti ZPP-a i ribarstvu

Glavne teme sastanka bile su prehrambena politika, inovacije i upravljanje prirodnim resursima te budućnosti Zajedničke ribarstvene politike.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 73
  • 64
  • 0

"Moramo spriječiti da odluke koje donosimo u svrhu povećanih okolišno-klimatskih ambicija imaju negativne posljedice na ruralnu zajednicu i poljoprivrednike, uzrokujući daljnja iseljavanja iz tih područja, osobito mladih“, naglasio je državni tajnik Tugomir Majdak na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije održanom 14. i 15. lipnja u Lisabonu.

Glavne teme sastanka bile su prehrambena politika, inovacije i upravljanje prirodnim resursima te budućnosti Zajedničke ribarstvene politike.

S obzirom na činjenicu da su pregovori s Europskim parlamentom o konačnom izgledu novog modela Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u posljednjoj, kritičnoj fazi, ministri su temu održivih prehrambenih sustava raspravili iz perspektive njezine reforme.

U tom je kontekstu hrvatska delegacija istaknula kako ZPP mora ostati otvorena za postizanje veće prilagodljivosti i otpornosti prehrambenog sustava u svakoj državi članici i uzeti u obzir specifičnost potreba od velikih poljoprivrednih gospodarstava i industrija do malih poljoprivrednih gospodarstava te lokalnih ili specifičnih tržišta.

"Zalažemo se da se učinci Europskog zelenog plana i pratećih strategija analiziraju prije implementacije na razini država članica. Samo kroz holistički pristup možemo doći do željenog cilja, uvažavajući sve tri dimenzije održivosti – ekonomsku, socijalnu i zelenu“, rekao je Majdak istaknuvši potrebu za pojednostavljenjem provedbe Zajedničke poljoprivredne politike, uzimajući u obzir njenu primjenjivost na terenu.

Pozitivni trendovi u demerzalnom ribolovu u Jadranu

Tijekom rasprave o budućnosti Zajedničke ribarstvene politike, hrvatska delegacija podsjetila je na vrijednost i dobrobit upravljanja ribarstvom, kao dobar okvir za provedbu jednakih pravila i vrijednosti na svim EU morima, pri čemu važnu ulogu u provođenju mjera imaju sredstva dostupna kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, posebno za privremenu i trajnu obustavu ribolova.

Također, istaknuti su pozitivni trendovi u demerzalnom ribolovu u Jadranu zahvaljujući smanjenju ribolovnog napora i proglašenju Jabučke kotline Područjem ograničenog ribolova, ali i primjer male plave ribe kod koje se unatoč pesimističnim prognozama, posljednjih godina kroz niz izvanrednih mjera uspjela osigurati stabilnost ulova i flote, stoji u pripćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vijeće ministara Sastanak Lisabon Tugomir Majdak ZPP


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.