Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DIRH
  • 17.11.2022. 13:05

Veterinarska inspekcija otkrila ilegalnu klaonicu

U trenutku nadzora pronađena su tkiva zaklanih životinja kao i tragovi krvi, objavio je Državni inspektorat.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier (ilustracija)
  • 1.185
  • 116
  • 0

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, u pratećim je prostorijama kuće u Dalmaciji otkrila ilegalnu klaonicu

Kako su objavili, riječ je o prostoriji uređenoj kao priručna klaonica odnosno imala je opremu za klanje životinja.
 
"U trenutku nadzora pronađena su tkiva zaklanih životinja kao i tragovi krvi", opisuju što su zatekli jučer tijekom istražnih radnji. 

Kažu i da je daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Na istima nisu bile oznaka zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu.

Meso je, dodaju, neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija. Inspekcijski postupak je u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog.

Državni inspektorat navodi i da je ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa te su podsjetili i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju.
 
Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirana.
 
Nadalje, sve svinje u RH moraju biti označene ušnom markicom ili tetovirnim brojem te je obvezna pretrage na Trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku, stoji u objavi. 


Fotoprilog


Tagovi

Ilegalna klaonica Veterinarska inspekcija Nadzor Kaznena prijava DIRH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje