Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 18.10.2013. 11:35

Veliko zanimanje za poljoprivredno zemljište

Veliko je zanimanje malih OPG-ova za državno poljoprivredno zemljište, u Agenciju za zemlju stigla 64 zahtjeva za zakup 450 ha

Foto: freepik.com
  • 1.140
  • 136
  • 0

Usvojeni su pravilnici koje predviđa Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a to omogućava da već za desetak dana Agencija za poljoprivredno zemljište objavi i prvu javnu ponudu za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Već do sada je pokazano veliko zanimanje za najam poljoprivrednog zemljišta, uglavnom manjih OPG-ova, od kojih su do sada u Agenciju pristigla 64 zahtjeva, odnosno gospodarska programa, za ukupno 450 hektara poljoprivrednog zemljišta. Među njima je i velik broj zahtjeva upravo iz Osječko-baranjske županije, poljoprivrednika iz Petlovca, Popovca, Bilja, Kneževih Vinograda, Čeminca, Jagodnjaka, Drenja, Selaca Đakovačkih i drugih mjesta.

Predstavnica Agencije, Snježana Kraml, istaknula je za Glas Slavonije, da je u Hrvatskoj do sada, od predviđena 552.504 hektara državnog zemljišta, za zakup ustupljeno, prema prijašnjim zakonima nešto više od 225.000 hektara, dok je u Osječko-baranjskoj županiji od ukupno 129.331 hektara u zakup ustupljeno 97.770 hektara, te za zakup još preostaje oko 30.000 hektara.

Ono što je do sada učinjeno oko promjena načina ustupanja u najam državnog zemljišta poljoprivrednicima, uz koncesiju na 50 godina, ocijenili su iz Ministarstva visokom ocjenom, uzme li se u obzir činjenica da je Agencija počela djelovati tek u lipnju prošle godine, i to bez izgrađenog informacijskog sustava, tako da se još uvijek koriste podaci lokalne samouprave.

Foto: freepik.com


Tagovi

Zakup Poljoprivredno zemljište Agencija Zahtjev Natječaj Snježana Kraml OPG