Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 01.10.2022. 07:30

Veći prinosi pšenice, a oštriji skokovi cijena - to će nam donijeti globalno zagrijavanje?

Kako bi zagrijavanje Zemlje za samo 2ºC utjecalo na ponudu pšenice i lanac potražnje, pokazuje nedavno objavljena studija

Foto: Martina Popić
  • 155
  • 76
  • 0

Međunarodni istraživački tim iz trinaest institucija širom svijeta koristio je novi model ispitivanja kojim su željeli dokazati da bi zagrijavanje Zemlje za 2ºC utjecalo na ponudu pšenice i lanac potražnje, a studija je objavljena u časopisu One Earth

Iako bi ova pojava dovela do nešto većih prinosa, za 1,7 posto, s obzirom na pojačanu fotosintezu zbog utjecaja CO2, čime biljka kompenzira stres zbog zagrijavanja, došlo bi i do naglog skoka cijena i ekonomske nejednakosti. 

Ovo je važna informacija budući da je pšenica glavna svjetska žitarica i predstavlja izvor 20 posto bjelančevina i kalorija u prehrani preko 3,5 milijardi ljudi u 94 zemlje.

Veća ekonomska nejednakost

Naime, predviđa se porast prinosa u zemljama koje izvoze pšenicu - onima na sjevernom dijelu hemisfere, prvenstveno SAD-u, Kanadi, Rusiji, državama na sjeveru Europe, ali i Australiji. Liberalizacijom trgovine uz niže cijene mogao bi se ublažiti ekonomski stres. No, model pokazuje da bi došlo do veće potražnje za međunarodnom trgovinom i viših potrošačkih cijena u zemljama uvoznicama.

Profitabilnost poljoprivrednika u naprednim ekonomijama mogla bi se održati ili čak povećati, ali će to neizbježno uzrokovati ekonomske gubitke i nejednakosti za one u manje razvijenima koje pšenicu uvoze. U regijama sa smanjenim prinosom koji uvoze ovu žitaricu, doći će do veće potražnje, viših cijena što će produbiti jaz između izvoznica i uvoznica.

Pad prinosa za 15 posto

Prema ovom istraživanju, moglo bi doći do pada prinosa čak za 15 posto u zemljama poput Egipta, Indije i Venecuele. 

Ipak, ako se ispune sva obećanja Pariškog sporazuma zagrijavanje bi se moglo zadržati ispod 2ºC, zaključuje se u studiji. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Klimatske promjene Veći prinosi Prinosi pšenice Cijene pšenice Globalno zagrijavanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zadnji dan konferencije AgriFood u Briselu raspravlja se o digitalnoj tranziciji poljoprivrede. Uz veliko zanimanje posjetitelja, hrvatska tvrtka AGRIVI predstavila je svog AI savjetnika za poljoprivrednike.