Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećanje dnevnica
  • 04.01.2016. 15:30

Veća dnevnica sezonaca u poljoprivredi

Usporedi li se s prethodnim godinama, to je blagi rast minimalne dnevnice za privremeni i povremeni rad u poljoprivredi.

Foto: Ammentorp/bigstock.com
  • 768
  • 125
  • 0

Za 2016. godinu, ministar rada i mirovinskog sustava u odlasku Mirando Mrsić propisao je da najniži dnevni iznos plaće sezonskog radnika u poljoprivredi može iznositi 72,95 kuna.

Usporedi li se s prethodnim godinama, to je blagi rast minimalne dnevnice za privremeni i povremeni rad u poljoprivredi. Primjerice, u 2015. najniža dnevnica bila je 72,10 kuna, u 2014. dnevnica je bila postavljena na najmanje 72,08 kuna, a u 2013. na 71,40 kuna. Taj iznos najmanja je svota koju poslodavac treba na ruke isplatiti radniku, dok porez i prirez na tu svotu treba obračunati tako da neto svotu preračuna u bruto svotu putem koeficijenta, a u ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi treba upisati tako utvrđenu bruto svotu dnevne plaće.

U 2015. sezonske radnike u poljoprivredni imalo je 2.702 poslodavaca

Sezonski radnik dnevno će morati dobiti na ruke minimalno 72,95 kuna!

Na minimalni iznos plaće sezonaca u poljoprivredi ne obračunavaju se i ne uplaćuju doprinosi za obvezna osiguranja po stopama prema posebnom propisu, budući da su ona unaprijed uplaćena kupnjom vrijednosnog kupona.

Lani je, prema objavljenim podacima iz Ministarstva rada, bilo prodano 507,5 tisuća vrijednosnih kupona za sezonski rad u poljoprivredi za 2.702 poslodavca, a s tog osnova država je uprihodila više od 10 milijuna kuna.

Autor: Marija Brnić/poslovni.hr, Foto: Ammentorp/bigstock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Mirando Mrsić Sezonski radnik Minimalna dnevnica Poljoprivreda Sezonski rad Vrijednosni kupon

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!