Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna ergela
  • 23.01.2019. 11:55
  • Požeško-slavonska, Lipik

V.d. ravnateljem Državne ergele Đakovo i Lipik imenovan Damir Jakšić

Podsjećamo, nakon nevjerojatne priče s posuđenim i stradalim lipicancem, sad već bivši ravnatelj Mirko Damjanović je podnio ostavku.

Foto: Državna ergela Lipik
  • 609
  • 73
  • 0

Državna ergela Đakovo i Lipik od ponedjeljka ima vršitelja dužnosti ravnatelja. Upravno je vijeća za v.d. ravnatelja te državne ustanove imenovalo Damira Jakšića, dosadašnjeg upravitelja Ergele Lipik.

Podsjećamo, Mirko Damjanović, donedavni ravnatelj Državne ergele Đakova i Lipika podnio je ostavku koju je prihvatio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (a i Upravno vijeće). Ostavka je rezultat nevjerojatne priče u kojoj je ravnatelj "posudio" jednog lipicanca iz ergele kako bi ga jahao njegov maloljetni sin. Sin je pao s konja, konj se uplašio, pobjegao i podletio pod vlak. 

Ravnatelj ergele s koje je "posudio" lipicanca, a konj stradao pod vlakom, podnio ostavku

Stradali lipicanac u ergeli Đakovo se vodio pod oznakom 362 Neapolitano Montenegra XLIII-4 i oždrijebljen je 8. kolovoza 2012. Konje lipicance, ako želite, možete unajmiti, međutim u ovom slučaju ne postoje nikakvi zapisi da je konj napustio ergelu. Inače, Državna ergela Đakovo u svom vlasništvu posjeduje oko 160 konja lipicanske pasmine.

Ergelu Lipik, pak, je 1843. godine osnovao grof Izidor Janković. Točnije, započeo je gradnju velike ergele na imanju Izidorovac. Ergela Lipik uništena je početkom Domovinskog rata, dio matičnog stada pobijen, a najveći dio otuđen. Uništavanje ergele Lipik jedan je od najvećih svjetskih zločina ikada počinjen nad životinjama. Ukradeni lipicanci vraćeni su iz Srbije 2007. godine. 

Damir Jakšić je inženjer agronomije te dugogodišnji upravitelj Ergele Lipik, a na čelu Državne ergele Đakovo i Lipik bit će do izbora novog ravnatelja. Natječaj za novog ravnatelja, pak, trebao bi biti objavljen danas.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Ergela Državna ergela Đakovo i Lipik Lipicanci V.d. ravnatelj Damir Jakšić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Makovi u Baranji #RuralFoto #Proizvodnja