Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljopivrede
  • 03.11.2014. 14:30

Važnost OPG-ova u Hrvatskoj

Na sastanku se razgovaralo o važnosti OPG - ova te njihovoj ulozi u postizanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora.

  • 689
  • 29
  • 0

Ministar Tihomir Jakovina, 31. listopada 2014. godine u Ministarstvu poljoprivrede, sastao se sa predsjednikom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Czeslawom Adamom Siekierskim te ga tom prilikom upoznao s podatkom ukupnog broja OPG-ova u Republici Hrvatskoj koji iznosi 193.117, od čega je broj nositelja mlađih od 40 godina 17.749, a starijih od 65 godina 69.552. U Hrvatskoj do pet hektara zemljišta obrađuje 114.759 OPG-a, dok ih čak 60% koristi do 3 ha.

Sukladno novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, mali poljoprivrednici su, po definiciji na razini EU, gospodarstva kojima se isplaćuje godišnji poticaj u iznosu od 200 do 1.250 eura "Provedba mjere na razini EU je izborna, što znači da države članice mogu, ali i ne moraju, primijeniti ovaj program, a Republika Hrvatska je osigurala 2% omotnice u iznosu od oko 8,5 milijuna eura, kao poticaj za male poljoprivrednike" rekao je Jakovina. Dodao je kako se "prema prijedlogu hrvatskog modela potpora, proizvođači dobrovoljno odlučuju da li će sudjelovati u ovom programu ili ne. Ako će sudjelovati, ostvarivat će godišnji poticaj od oko 5.000 kn. Cilj ove mjere je smanjivanje administrativnih troškova jer ta gospodarstva ne podliježu kontroli višestruke sukladnosti."

U fokusu moraju biti mali OPG-ovi

Predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Czeslaw Adam Siekierski istakao je kako je važno stvarati pozitivnu klimu za održavanje malih gospodarstava s dodanim vrijednostima, te kako ona nisu konkurencija velikima, već njihova nadopuna. Napomenuo je i da "mali OPG-ovi moraju biti u fokusu kako resornih državnih institucija tako i jedinica lokalne samouprave, a vrlo je bitno uvjeriti poljoprivrednike koliko je važno udruživanje."

"Kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. u okviru Mjere 6 "Razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poslovanja"; podmjere 6.3. Potpora za mala poljoprivredna gospodarstva predviđena je potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Cilj potpore je pomoć takvim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju da ista postanu komercijalno održiva, što je preduvjet za postizanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru", zaključio je Jakovina.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Tihomir Jakovina Czeslaw Adam Siekierski OPG Ruralni razvoj Europski parlament Zajednička poljoprivredna politika Poticaji Mali poljoprivrednici Udruživanje Tržišno orijentirana proizvodnja Konkurentnost Poljoprivred

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]