Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.02.2009.

Uvoz hrane nikad veći

U samo godinu dana HSS-ova vođenja poljoprivrede, uvoz hrane narastao je za vrijednost gotovo svih poticaja koje država izdvaja za poljoprivredu

Foto: Goran Mehkek/CROPIX
  • 1.693
  • 82
  • 0

Hrvatska je u 2008. uvezla hrane za 15 milijardi kuna, što je pet milijardi kuna više od iznosa ukupne vrijednosti domaće proizvodnje poljoprivrede i prehrambene industrije. Uvoz je, unatoč drastičnom povećanju poticaja za poljoprivredu otkako je HSS preuzeo vođenje agrarne politike s ciljem provođenja svog Programa za selo, povećan u 2008. za oko 2,5 milijarde kuna, odnosno 500 milijuna dolara.

Iako je HSS dolaskom na vlast obećao da će svojim programom pokušati potaknuti domaću proizvodnju, ministar poljoprivede Božidar Pankretić smatra da podaci nisu zabrinjavajući. Čak štoviše, rekao je da se uvoz količinski smanjuje te da bi podaci ove godine trebali biti drugačiji.

- Moramo uzeti u obzir da je cijena hrane na svjetskom tržištu rasla, što je utjecalo na vrijednost uvoza, no ako se analiziraju podaci, vidljivi su drugačiji trendovi od ovoga što pokazuje vrijednost uvoza - kaže Pankretić.

Sistemske mjere

Dodaje da bi sistemske mjere koje se provode i povećanje kapitalnih ulaganja u budućnosti trebali donijeti okretanje trenda.

Pankretićevu tezu da je u poljoprivredi sve u redu demanitraju domaće mljekare koje su jučer objavile da su u dramatičnoj situaciji jer zbog visokih proizvodnih cijena mlijeka u Hrvatskoj, koje su 20 posto veće od cijene u EU, trpe goleme štete i gomilaju zalihe.

Opasno ovisni o uvozu

- Samo je lani uvoz konzumnog mlijeka povećan za 30 milijuna litara, što je čak 60 posto više nego godinu ranije, a mliječnih proizvoda 30 posto više - kažu u Croatiastočaru.

Uvoz raste jer se kontinuirano smanjuje domaća proizvodnja, a poticaji koje država daje očito nemaju efekt na proizvodnju, tvrdi Stipan Bilić iz HUP-a, koji je uvjeren da je Hrvatska opasno postala ovisna o uvozu hrane. Poduzeća u Hrvatskoj proizvode hrane za oko pet milijardi kuna, isto toliko i seljaci, a ukupan uvoz nam je stigao na 15 milijardi kuna, što je tragično, kaže BIlić.

Zemlja koja uveze 1,2 milijarde dolara finalnih proizvoda i još sirovina za 700 milijuna dolara nije poljoprivredna zemlja, dodaje Bilić. Kaže da u Europi uvoz hrane maksimalno čini osam posto ukupne vrijednosti tržišta hrane, a u Hrvatskoj je to već stiglo na 40 posto.

U 2008. Hrvatska je uvezla hrane za 15 milijardi kuna

Hrvatska je u 2008. godini uvezla hrane za 15 milijardi kuna, što je pet milijardi kuna više od iznosa ukupne vrijednosti domaće proizvodnje poljoprivrede i prehrambene industrije

Mlijeka uvezeno čak 30 milijuna litara više nego 2007.

Uvoz raste jer se kontinuirano smanjuje domaća proizvodnja pa je tako uvoz konzumnog mlijeka lani povećan za 30 milijuna litara, što je čak 60 posto više nego godinu prije

U Hrvatskoj uvoz iznosi čak 40 posto tržišta hrane

U Europi uvoz hrane maksimalno čini osam posto ukupne vrijednosti tržišta hrane, a u Hrvatskoj je to već stiglo na 40 posto. To pokazuje da Hrvatska nije poljoprivredna zemlja

Zagreb skuplji od Beograda i Ljubljane

Cijene hrana u Hrvatskoj najveće su u regiji, što potvrđuju i podaci o 20 najprodavanijih proizvoda u glavnim gradovima zemalja u okruženju. Od ukupno 20 artikala, koje je u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Podgorici i Sarajevu za potrebe srpske vlade analizirao Savez ekonomista Srbije, hrvatske cijene najveće su za čak 12 kategorija proizvoda. Cijene tunjevine, gaziranih voda, krompira, kave najskuplje su u Zagrebu, ali i pojedinih proizvoda za koje nema opravdanja poput ulja.

Piše: Miroslav Kuskunović
Foto: Goran Mehkek/CROPIX


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što jest, jest.
A redoslijed po vlastitom nahođenju ;)