Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska i Italija
  • 11.10.2020. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Uvodimo novu oznaku kvalitete za ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Osim o maslinovom ulju, ministrica Vučković i veleposlanik Italije Pierfrancesco Sacco, razgovarali su i o izradi novog Višegodišnjeg plana za malu plavu ribu, ali i hrvatskoj junetini.

Foto: Vedran Stapić
  • 110
  • 7
  • 0

"Hrvatska planira pokrenuti inicijativu za uvođenje nove oznake kvalitete za ekstra djevičansko maslinovo ulje koja bi razlikovala još jednu višu kategoriju ulja od dosadašnjeg označavanja. To bi zemljama poput naše i Italije donijelo dodatne mogućnosti u izvoznom potencijalu ovakvoga visokokvalitetnog ulja“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka s veleposlanikom Talijanske Republike Pierfrancescom Sacco.

Italija, navodi se na stranici Ministarstva poljoprivrede, je jedan od najznačajnijih partnera u vanjsko-trgovinskoj razmjeni Hrvatske te se od 2008. godine kontinuirano nalazi na 2. mjestu kao najznačajniji uvozni partner, a od 2002. godine među prve tri izvozne zemlje.

Razgovarajući o mogućnostima daljnjeg intenziviranja suradnje dvaju zemalja u poljoprivredno - prehrambenom sektoru u skladu sa zajedničkim interesima, ministrica je naglasila kako nam je jako važan nastavak suradnje u području ribarstva i zaštite Jabučke kotline te se nada konstruktivnoj suradnji i podršci Italije tijekom procesa izrade novog Višegodišnjeg plana za malu plavu ribu u Jadranu u okviru GFCM-a (Opće komisije za ribarstvo Mediterana).

Istra ponovno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje!

Kao jedan od tradicionalno važnih izvoznih proizvoda ministrica je istaknula i hrvatsku junetinu (baby beef) te iznijela prijedlog jačanja suradnje s Italijom kroz razvoj sustava prepoznatljivosti i promocije junećeg mesa iz Hrvatske.

Podsjećamo, uvrštenjem 71 istarskog maslinara u novo izdanje publikacije "Flos Olei", Istru u 2021. godini šesti puta zaredom krasi titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja. Talijanska Toscana kao izrazito maslinarska regija ima ih 43.

Inače, u novo izdanje Flos Olei uvrštena su čak 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije, 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Sastanak Ministrica Marija Vučković Veleposlanik Pierfrancesca Sacca Suradnja Ribarstvo Ekstra djevičansko maslinovo ulje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.