Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 26.04.2023. 18:00

Uvodi se privremena zabrana uvoza proizvoda iz Ukrajine?

Na zahtjev pet zemalja mogla bi se uvesti zabrana za pet proizvoda. Poljoprivrednici traže da se uvrste i drugi.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 709
  • 73
  • 0

Kao odgovor na prosvjede poljoprivrednika Europska komisija namjerava uvesti privremenu zabranu uvoza pet proizvoda iz Ukrajine u pet država članica, piše Nieuweoogst. Poljoprivrednici iz Poljske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Bugarske su organizirali dugotrajne prosvjede kako bi ukazali na problem uvoza jeftinih ukrajinskih proizvoda na lokalna tržišta.

90 posto ukrajinskog izvoza 

Pregovore s ovim članicama vodi povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis. Sporazum koji se trenutno priprema odnosi se na žitarice, kukuruz, suncokret, repičino i suncokretovo ulje. No, zahtijeva se i ograničenje uvoza drugih ukrajinskih proizvoda, uključujući meso i opremu.

Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu, izjavio je nakon mjesečnog poljoprivrednog vijeća u Luksemburgu da očekuje da će sporazum uskoro biti zaključen. Istaknuo je da tih pet proizvoda čini skoro 90 posto ukupnog ukrajinskog izvoza u navedene zemlje.

Navedena zabrana je planirana do 5. lipnja kada prestaje privremeno oslobađanje od uvoznih carina i izvoznih kvota koje su uvedene prošle godine za gotovo sav ukrajinski izvoz u Europsku uniju. Ovih pet država je zatražilo da se uvedu nameti, ali Komisija nije pristala na to.

Jednostranu zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda nametnule su Poljska i Mađarska.

Protive se zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine - Mađari trebaju njihov kukuruz

Ostale članice ogorčene su na ovakvu odluku.

Traži se bolje rješenje

Wojciechowski i švedski predsjedavajući ministar ruralnih poslova, Peter Kullgren istaknuli su da takva privremena zabrana izvoza u pet zemalja EU može računati na podršku 27 ministara poljoprivrede, u očekivanju boljeg, strukturalnog rješenja.

Kullgren je naglasilo da kolektivne trgovinske sporazume sklapa Europska komisija.


Tagovi

Zabrana uvoza Ukrajina Janusz Wojciechowski Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]