Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring
  • 01.04.2023. 08:00

Uvode se nove kontrole zemljišta - APPRRR kupuje flotu dronova

Najveći su problem ‘žute parcele’ pa je nadležno ministarstvo odlučilo dodatno ih iskontrolirali i to putem dronova čiji će servis obavljati MORH. U priču se uključio i Hrvatski nogometni savez.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, Deposit/ekkasit919
  • 12.845
  • 731
  • 0

Dronovi će letjeti iznad naših njiva, svaka parcela označena žutom bojom u AGRONET-u bit će detaljno ispitana, a u slučaju nepravilnosti poljoprivrednik će ostati bez potpore.

Odnedavno je uveden monitoring – sustav satelitskog praćenja aktivnosti na poljoprivrednim površinama diljem Hrvatske. Uvela ga je Agencija za plaćanja, kako bi bolje kontrolirala poljoprivrednu proizvodnju, a zbog učestalih packi iz Europske komisije da isplaćuje poticaje na neobrađenu zemlju. 

Taj novi sustav preko satelita svakih pet dana dobiva nove snimke poljoprivrednih površina, a radarskim i optičkim snimkama tla i vegetacije u različitim fazama, pokriva sve detalje koji se nalaze na površini od sto metara kvadratnih. Rezultati se prikazuju u obliku tzv. semafora u AGRONET-u, pa zelena boja znači da se površina obrađuje, žuta pokazuje da je potrebna dodatna kontrola, a crvena da zemljište nije obrađivano. 

U mjesec dana funkcioniranja novog sustava na vidjelo su izašle brojne nepravilnosti na domaćim poljima i to upravo kod žuto označenih površina, gdje satelit nije mogao sa sigurnošću utvrditi poljoprivrednu aktivnost. Do sad prikupljeni podaci ukazuju da na tim površinama nije obavljena proljetna obrada – što je jedan od osnovnih pokazatelja aktivnosti na parceli.

Dronovima protiv neobrađenog zemljišta

Naime, satelit može registrirati sve faze obrade zemlje – oranje, vrhunac vegetacije, zriobu i žetvu. To radi uz pomoć NDVI kanala, odnosno optičkih snimki rezolucije 10x10, ali problem je što prikupljanje takvih podataka ovisi o vremenskim uvjetima, odnosno naoblaci, pa mnoge parcele završavaju u žutoj kategoriji na semaforu.

Zbog toga je nadležno ministarstvo donijelo odluku da se žute parcele dodatno iskontroliraju i to putem dronova, koji mogu njivi prići na udaljenost od jednog metra. Doznajemo da APPRRR završava postupak nabave flote dronova visoke rezolucije snimanja i odličnih letačkih preformansi, koji bi do kraja ove godine trebali obići svaku sumnjivu parcelu.

Prema dobivenim snimkama drona kontrolori će moći nedvojbeno utvrditi poljoprivrednu aktivnost na svakoj pojedinačnoj ARKOD parceli i odlučiti koje su od njih prihvatljive za izravna plaćanja po površini.

Dobili smo i informaciju iz Hrvatskog nogometnog saveza da je u pripremi ugovor kojim bi se reguliralo korištenje nogometnih terena naših niželigaša za potrebe izlijetanja i slijetanja dronova. Ujedno, predloženo je da svaka općina zaduži desetak ovih bespilotnih letjetica. 

Servis dronova radit će MORH

Doznajemo i da se za ovaj zahtjevan posao nadzora poljoprivrednih površina planira uključiti Ministarstvo obrane (MORH), u čijim bi vojnim skladištima novi dronovi trebali biti smješteni i servisirani.

Sličnu suradnju između dvaju resora imali smo prilike vidjeti u nadzoru morskog pojasa bespilotnim letjelicama. 

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

Dronovi za kontrolu ribarstva imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od 150 kilometara. U zraku mogu provesti šest sati, a opremljeni su sofisticiranim kamerama koje mogu snimati i noću.

Bespilotne letjelice koje će se ubrzo koristiti za kontrolu poljoprivrednih parcela, kako doznajemo, bit će posljednja riječ tehnologije, a njihova nabava sufinancirat će se iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi.

Više pročitajte ovdje


Tagovi

Dronovi Monitoring Flota dronova Nadzor poljoprivrednog zemljišta APPRRR


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]