Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Omnibus Uredba
  • 23.11.2017. 15:00

Usvojili Omnibus Uredbu važnu za reformu ZPP

Cilj sporazuma između Komisije, Vijeća i Parlamenta jest prilagoditi ZPP u nekoliko ključnih aspekata, kao primjerice ozelenjivanje, jačanje bioraznolikosti, potpore mladim poljoprivrednicima i trajanje njihovog statusa.

Foto: b-photo/bigstockphoto.com
  • 394
  • 24
  • 0

Jučer je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta usvojio Omnibus Uredbu važnu za reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) na sredini razdoblja njene provedbe. "Postigli smo potrebne napretke kako bismo mogli prilagoditi ključne elemente u poljoprivrednoj politici u korist naših poljoprivrednika pružajući im veću fleksibilnost i sigurnost", izjavio je izvjestitelj Albert Dess, zastupnik u Europskom parlamentu i glasnogovornik EPP grupe za poljoprivredu.

Cilj sporazuma između Komisije, Vijeća i Parlamenta jest prilagoditi ZPP u nekoliko ključnih aspekata. "Dostignut kompromis omogućava našim poljoprivrednicima da odaberu najbolje prikladne načine ozelenjivanja. Kompromis također pruža više sigurnosti kada su u pitanju trajni travnjaci i ostvaruje nekoliko pojednostavljenja propisa, naprimjer pružajući jasniju definiciju aktivnog poljoprivrednika i tko se takvim može kvalificirati te daje našim poljoprivrednicima bolje mogućnosti za upravljanje rizikom", objasnio je Dess, koji je u ime Europskog parlamenta pregovarao s Komisijom i Vijećem o ovoj Uredbi.

Jačanje bioraznolikosti

Jedno od glavnih postignuća EPP grupe je jačanje bioraznolikosti: "Veliki je uspjeh da se u budućnosti medonosne biljke, višegodišnje silfije i "slonova trava" mogu uzgajati i na ekološki značajnim područjima te biti priznati kao dio ispunjavanja obveza ozelenjivanja. Povrh toga, faktor ponderacije proteinskih usjeva povećan je s 0,7 na 1,0", rekao je Dess. Nadalje, prag za aktivaciju instrumenata upravljanja rizicima je smanjen i stoga je dostupniji poljoprivrednicima.

Za mlade poljoprivrednike, pozitivan je signal da će oni po stupanju na snagu Uredbe, a prema shemi potpora mladim poljoprivrednicima, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika. Donošenje novih propisa ne bi se trebalo odgađati. "Vrlo je važno da sporazum stupi na snagu početkom 2018. godine. Naši poljoprivrednici moraju biti u stanju provesti te pozitivne promjene što je prije moguće. Moramo ih obavijestiti da je ZPP prilagođeniji njihovim potrebama.

Stabilni uvjeti rada i orijentiranost politike ka praktičnim rješenjima bitni su za poljoprivrednike kako bi oni sami, ali i ruralna područja u cjelini ostvarili vitalni poljoprivredni sektor, zaključio je Albert Dess.

Petir zadovoljna usvojenim prijedlogom

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i ambasadorica za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj rekla je kako je zadovoljna današnjim ishodom glasovanja na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj: "Ne mogu reći kako je u potpunosti usvojen prijedlog za koji sam se zalagala i koji je tražio produžetak razdoblja korištenja povlastica koje iz statusa mladog poljoprivrednika proizlaze na više od pet godina. Međutim, zadovoljna sam što usvojeni prijedlog omogućuje puno iskorištenje tih povlastica u odnosu na datum podnošenja zahtjeva za ostvarivanje toga prava u odnosu na datum osnivanja ili preuzimanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a što do sada nije bio slučaj."

Naime, ta se vremenska razlika do sada oduzimala tako da je primjerice obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano 2014. godine i za koje je zatražena povlastica na osnovi statusa mladog poljoprivrednika tek 2016. godine mogla koristiti tu povlasticu samo tri godine. "Također, smatram da ima još dovoljno prostora za poboljšanje primjene povlastica za mlade poljoprivrednike i s time povezanim potporama, ali to je pitanje za sljedeću reformu zajedničke poljoprivredne politike i na tome ću ustrajati", rekla je Petir.

Foto: b-photo/bigstockphoto.com


Tagovi

Petir ZPP Poljoprivreda Omnibus Uredba Mladi poljoprivrednici Ozelenjivanje Bioraznolikost Potpora


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer