Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma zajedničke poljoprivredne politike
  • 23.07.2014. 14:40

Usvojen novi model izravnih plaćanja!

Vlada je usvojila Hrvatski model izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015 .- 2020. Za provedbu novog modela izravnih plaćanja Hrvatska ima na raspolaganju u spomenutom radoblju maksimalno 2,5 milijardi eura od čega će oko 60 % biti osigurano iz EU proračuna

Foto: vlada.gov.hr
  • 1.128
  • 133
  • 0

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila Reformu Zajedničke poljoprivredne politike - Hrvatski model izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015.-2020. koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine.

Za provedbu novog modela izravnih plaćanja Hrvatska ima na raspolaganju u programskom razdoblju 2015.-2020. (financijsko 2016.-2021.) maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će iz EU proračuna biti osigurano 1,5 milijardi eura ili oko 60 %. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede povećalo je omotnicu za izravna plaćanja na 423 milijuna eura u odnosu na iznos iz ugovora o pristupanju od 373 milijuna eura, što je povećanje za više od 13 % ili 50 milijuna eura.

Povećana omotnica za izravna plaćanja

Umjesto smanjenja potpore velikim korisnicima uvodi se preraspodjela plaćanja usmjerena na mala i srednja poljoprivredna gospodarstva veličine do 20 hektara. Naime, iznos koji bi se ostvario smanjenjem potpore velikim korisnicima prenosio bi se u Program ruralnog razvoja.

Cilj je od samog početka bio povećanje omotnice za izravna plaćanja, jer je prema odredbama ugovora o pristupanju, omjer izravnih plaćanja i ruralnog razvoja 54:46, a na razini proračuna EU više od 70 % sredstava ide u izravna plaćanja.

Uvodi se i program za mlade poljoprivrednike te "zelena plaćanja" usmjerena održivom razvoju poljoprivrede. Iako su program za male poljoprivrednike i proizvodno vezane potpora izborne mjere za države članice, Ministarstvo poljoprivrede ih uvodi sa ciljem potpore osjetljivim sektorima i pomoći malim poljoprivrednicima.

Na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede objavljena su najčešća pitanja vezana uz novi model poticaja na koje odgovara ministar Tihomir Jakovina, a cijeli dokument Hrvatskog modela izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015.-2020. možete pronaći u prilogu ovog teksta.

Foto: vlada.gov.hr


Dokumenti


Tagovi

Izravna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Tihomir Jakovina Zajednička poljoprivredna politika Preraspodjela plaćanja Zelena plaćanja Potpore mladim poljoprivrednicima Programsko razdoblje Potpore osjetljivim sektorima

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]