Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ustavni sud
  • 19.03.2024. 15:30

Ustavni sud očitovao se o mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge, ne slažu se s tim svi suci

Ovih dana na adresu Ivice Špiljara stigla su dva službena dokumenta s Ustavnog suda na njegov prijedlog za ocjenu ustavnosti mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, poslan još u studenom 2023.

Foto: M. Pavlović
  • 745
  • 115
  • 1

Premda je u fokusu javnosti njihova žurna odluka oko kandidiranja predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima, Ustavni sud odgovorio je ovih dana i na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge. 

Zahtjev je to koji je Ivica Špiljar poslao još početkom studenog 2023., u jeku suzbijanja zaraze te onoga što i danas drži najspornijm u Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj - usmrćivanja zdravih životinja. Pisao je o tome i saborskim zastupnicima te dobio podršku odnosno njihova 32 potpisa (petina zastupnika), a koji su također zatražili ocjenu Ustavnog suda. 

Nema naredbe, nema ni ocjene ustavnosti 

Na njegovu adresu ovih su dana stigla dva službena dokumenta s najvišeg ustavnog tijela za osiguranje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj. Rješenje koje potpisuje predsjednik Suda, dr.sc. Miroslav Šeparović i izdvojeno mišljenje troje sudaca. 

"Odbacuje se prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom", stoji u rješenju uz pojašnjenje da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari. "Prestankom važenja Naredbe prestale su važiti pretpostavke za odlučivanje o biti stvari", ocjenjuje većina sudaca na čelu s predsjednikom Šeparovićem. 

No, suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i dr.sc. Goran Selanec, u izdvojenom mišljenju ističu da takvo tumačenje drže potpuno pogrešnim, kako po slovu zakona, tako i po smislu. 

Navode i da je ASK tvrdokorna bolest i da je realno očekivati da će se ponovno pojaviti.

Također, kad se usporedi osporena Naredba koja je bila na snazi od 10. listopada do 13. prosinca 2023. s onim koje su uslijedile od 13. prosinca do 19. siječnja 2024. i od 19. siječnja do danas, može se konstatirati da su vrlo slične (dvije praktično identične), jedino se razlikuje dio o preventivnom usmrćivanju svih zatečenih svinja.

"Takve ili slične naredbe možemo očekivati i dalje. I to trajno. Tim manje se možemo složiti s tumačenjem većine da postupak treba obustaviti jer osporeni propis navodno više ne važi. Naime, osporeni zapravo važi, samo u nekoj novoj inkarnaciji", napisali su. 

Trebalo se odlučivati o prijedlogu

Dodaju i da iste donosi ministar/ica što znači da je postupak redovito brži i manje formalan od ustavnosudskog postupka. Također i fleksibilniji kako bi se mogle pravilno reguliratii eventualne promjene stanja na terenu. 

Zaključuju i da, kad bi se Ustav i ustavni zakon tumačili onako kako ih tumači većina, bilo bi praktički nemoguće ocjenjivati ustavnost bilo koje naredbe, jer dok bi Ustavni sud završavao svoj postupak - ona bi već bila prestala važiti. 

"Smatramo stoga da je o prijedlogu odnosno zahtjevu za ocjenu ustavnosti u konkretnom slučaju Ustavni sud morao meritorno odlučiti", naglašavaju. 

Tu priču o politizaciji prosvjeda okačite mačku o rep!

"Hvala sucima na izdvojenim mišljenjima. Sada sam još sigurniji da sam 100% u pravu u svezi postupanja Ministarstva poljoprivrede vezano za ASK", poručio je Špiljar koji nam je još lani rekao, a o tome i pisao ovom Sudu, da Naredba ima niz nesuglasnosti s Uredbom EU. Uredba nigdje nije navela preventivno usmrćivanje zdravih svinja kao obvezu, ona ne propisuje kategorizaciju, ne prepoznaje ju već zaraženi i nezaraženi objekt.

"Sve ono na što sam upozoravao i u prijedlogu za ocjenu ustavnosti, Ministarstvo je maknulo iz Naredbe koju je donijelo u prosincu. Prekasno, kad su mnogi ostali bez svojih životinja, a šteta ogromna", kaže nam. 

Na koncu, naglašava da je malen čovjek naspram velike institucije koji je pokušao zahtjevom o ocjeni ustavnosti nešto promijeniti. 


Tagovi

Ustavni sud Afrička svinjska kuga Ivica Špiljar Usmrćivanje Odluka Rješenje Izdvojeno mišljenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]