Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ustavni sud
  • 19.03.2024. 15:30

Ustavni sud očitovao se o mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge, ne slažu se s tim svi suci

Ovih dana na adresu Ivice Špiljara stigla su dva službena dokumenta s Ustavnog suda na njegov prijedlog za ocjenu ustavnosti mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, poslan još u studenom 2023.

Foto: M. Pavlović
  • 908
  • 126
  • 1

Premda je u fokusu javnosti njihova žurna odluka oko kandidiranja predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima, Ustavni sud odgovorio je ovih dana i na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge. 

Zahtjev je to koji je Ivica Špiljar poslao još početkom studenog 2023., u jeku suzbijanja zaraze te onoga što i danas drži najspornijm u Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj - usmrćivanja zdravih životinja. Pisao je o tome i saborskim zastupnicima te dobio podršku odnosno njihova 32 potpisa (petina zastupnika), a koji su također zatražili ocjenu Ustavnog suda. 

Nema naredbe, nema ni ocjene ustavnosti 

Na njegovu adresu ovih su dana stigla dva službena dokumenta s najvišeg ustavnog tijela za osiguranje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj. Rješenje koje potpisuje predsjednik Suda, dr.sc. Miroslav Šeparović i izdvojeno mišljenje troje sudaca. 

"Odbacuje se prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom", stoji u rješenju uz pojašnjenje da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari. "Prestankom važenja Naredbe prestale su važiti pretpostavke za odlučivanje o biti stvari", ocjenjuje većina sudaca na čelu s predsjednikom Šeparovićem. 

No, suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i dr.sc. Goran Selanec, u izdvojenom mišljenju ističu da takvo tumačenje drže potpuno pogrešnim, kako po slovu zakona, tako i po smislu. 

Navode i da je ASK tvrdokorna bolest i da je realno očekivati da će se ponovno pojaviti.

Također, kad se usporedi osporena Naredba koja je bila na snazi od 10. listopada do 13. prosinca 2023. s onim koje su uslijedile od 13. prosinca do 19. siječnja 2024. i od 19. siječnja do danas, može se konstatirati da su vrlo slične (dvije praktično identične), jedino se razlikuje dio o preventivnom usmrćivanju svih zatečenih svinja.

"Takve ili slične naredbe možemo očekivati i dalje. I to trajno. Tim manje se možemo složiti s tumačenjem većine da postupak treba obustaviti jer osporeni propis navodno više ne važi. Naime, osporeni zapravo važi, samo u nekoj novoj inkarnaciji", napisali su. 

Trebalo se odlučivati o prijedlogu

Dodaju i da iste donosi ministar/ica što znači da je postupak redovito brži i manje formalan od ustavnosudskog postupka. Također i fleksibilniji kako bi se mogle pravilno reguliratii eventualne promjene stanja na terenu. 

Zaključuju i da, kad bi se Ustav i ustavni zakon tumačili onako kako ih tumači većina, bilo bi praktički nemoguće ocjenjivati ustavnost bilo koje naredbe, jer dok bi Ustavni sud završavao svoj postupak - ona bi već bila prestala važiti. 

"Smatramo stoga da je o prijedlogu odnosno zahtjevu za ocjenu ustavnosti u konkretnom slučaju Ustavni sud morao meritorno odlučiti", naglašavaju. 

Tu priču o politizaciji prosvjeda okačite mačku o rep!

"Hvala sucima na izdvojenim mišljenjima. Sada sam još sigurniji da sam 100% u pravu u svezi postupanja Ministarstva poljoprivrede vezano za ASK", poručio je Špiljar koji nam je još lani rekao, a o tome i pisao ovom Sudu, da Naredba ima niz nesuglasnosti s Uredbom EU. Uredba nigdje nije navela preventivno usmrćivanje zdravih svinja kao obvezu, ona ne propisuje kategorizaciju, ne prepoznaje ju već zaraženi i nezaraženi objekt.

"Sve ono na što sam upozoravao i u prijedlogu za ocjenu ustavnosti, Ministarstvo je maknulo iz Naredbe koju je donijelo u prosincu. Prekasno, kad su mnogi ostali bez svojih životinja, a šteta ogromna", kaže nam. 

Na koncu, naglašava da je malen čovjek naspram velike institucije koji je pokušao zahtjevom o ocjeni ustavnosti nešto promijeniti. 


Tagovi

Ustavni sud Afrička svinjska kuga Ivica Špiljar Usmrćivanje Odluka Rješenje Izdvojeno mišljenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".