Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 24.11.2023. 12:05

Kreće kolona podrške iz Zagreba: Tu priču o politizaciji prosvjeda okačite mačku o rep!

Prosvjed se nastavlja, a čeka se i odluka Ustavnog suda kojemu je prije tri tjedna podnesen prijedlog za ocjenu ustavnosti mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 12.923
  • 902
  • 1

Drugu, hladnu noć, proveli su prosvjednici na punktovima u Slavoniji nezadovoljni ne samo načinom suzbijanja afričke svinjske kuge već nizom problema u sektoru, od dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, neisplate potpora, niskih cijena proizvoda, a visokih proizvodnje.

Odustajanja, kažu, nema, a iz Zagreba je u nedjelju najavljen dolazak prosvjedne kolone podrške. Inicijativu je pokrenuo Robert Schwarz te putem društvenih mreža pozvao sve da dođu 26. studenog u 8 ujutro ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog odakle se kreće automobilima prema Slavoniji odnosno punktovima u Novoj Gradiški, Đakovu, Županji i Tovarniku. 

"Napunimo aute, podijelimo troškove i tko ne može čitav dan obići sva 4 punkta, onda barem do Nove Gradiške do koje ima samo 160 km ili sat i pol vožnje. Ispada po osobi 75 kuna", napisao je pozivajući i da se auti okite zastavama i porukama podrške te na ovaj način pomogne borbi slavonskih seljaka. 

Zatražena ocjena ustavnosti mjera za suzbijanje ASK

Podsjećajući da su jučer ustali i dalmatinski poljoprivrednici, sve koji mogu i žele odazvati se (Zagreb, Sisak, Petrinja, Glina, Sunja, Dvor, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Novska, Gradiška itd.), pozvao je na priključenje koloni i Ivica Špiljar koji je prije tri tjedna podnio Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Pisao je i saborskim zastupnicima te dobio podršku odnosno 32 potpisa zastupnika koji su također zatražili ocjenu Ustavnog suda. 

Jučerašnji prosvjed u Bruvnu kod Gračaca (Foto: Hrvatski krški pašnjaci)

"Naredba ima niz nesuglasnosti s Uredbom EU. Uredba nigdje nije navela preventivno usmrćivanje zdravih svinja kao obvezu, ona ne propisuje kategorizaciju, ne prepoznaje ju već zaraženi i nezaraženi objekt, a naše se Ministarstvo naredbom postavlja iznad EU", ističe Špiljar koji se inače bavi pčelarstvom, odrastao je u obitelji koja se bavi poljoprivredom i kako slikovito opisuje, prošao je dio veterinarske škole, a dio pravne. 

Traženo je, dodaje, da se mjere suzbijanja privremeno zaustave dok Ustavni sud ne donese odluku, no niti jedna strana zasad nije odgovorila - niti Sud, niti Ministarstvo koje se jučer, doduše, očitovalo o zahtjevima Stožera za obranu hrvatskog sela

"Rok za odluku Suda je inače godinu dana, a za godinu dana neće biti ni svinja, ni seljaka, ni sela", upozorava pozivajući sve da im se pridruže, mirno i dostojanstveno pruže podršku, a iza toga, ako neće biti pomaka, sukladno dogovoru, organizira prosvjed u Zagrebu.

Dosta je omalovažavanja i diskreditiranja 

"Svaku pogrešku vladajući iskorištavaju kako bi nas omalovažavali i diskreditirali. Nisam član niti jedne političke stranke, tako da to što kažu da je ispolitizirano sve, to neka okače mačku o rep. Za druge me ne zanima. Mene zanima hrvatska budućnost, hrvatsko selo i hrvatski čovjek, građanin RH", naglašava. 

Druga noć je iza prosvjednika na punktu kod Nove Gradiške (Foto: A. Ferić) 

Kaže i da je dosta bilo nepravilnosti, nepravde i nepotizma. "Ja to za svoje dijete ne želim", poručuje dodajući da ga nije strah niti Plenkovića, niti Vučkovičke niti Božinovića. "Sve ih pozivam na razgovor, a imam pitanja jako puno za sve njih", navodi.

Plenković: Blokade prometa neće biti

Premijer Andrej Plenković danas je u Varaždinu, kako prenosi Dnevnik.hr ponovio svoj stav da se ne radi o izvornim prosvjedima svinjogojaca. "Radi se o jednoj skupini ljudi koji nemaju nikakve veze s poljoprivredom nego s Domovinskim pokretom, Mostom i Suverenistima", rekao je.

Upitan hoće li ići kod prosvjednika na razgovor, uzvratio je da neće i dodao da neće biti blokade prometa. "Ja sigurno neću ići na razgovor nekome tko ucjenjuje. Ovdje nema dileme. Ovo je politički orkestrirana manipulacija", zaključio je.


Tagovi

Prosvjed Poljoprivrednici Afrička svinjska kuga Kolona podrške Ivica Špiljar Ustavni sud Ocjena ustavnosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]