Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županjska tvrornica kombajna
  • 27.12.2014. 17:30

Uspješna godina za Same Deutz-Fahr!

Za ovu godinu ta je tvrta naime planirala proizvesti 380 kombajna i u tome i uspjela. Primjer je to da se i u krizi, ako imate viziju i odlučnost, puno može napraviti.

  • 663
  • 112
  • 0

Županjska tvrtka Same Deutz Fahr Žetelice, koja se bavi proizvodnjom kombajna i posluje u sastavu grupe Same Deutz-Fahr, najvećeg proizvođača traktora, žetvenih i specijaliziranih kombajna, dizel motora i poljoprivrednih strojeva u svijetu., poslovnu 2014. godinu završava onako kako je i planirala, stopostotnim ispunjenjem ovogodišnjeg plana proizvodnje.

Za ovu godinu, ta je tvrtka naime planirala proizvesti 380 kombajna i u tome i uspjela. Primjer je to da se i u krizi, ako imate viziju i odlučnost, puno može napraviti, rekli bi neki, i ne puno pogriješili.

Prema riječima tehničkog direktora tvornice Damira Kobaša, Same Deutz Fahr pokrenuo je u Županji još početkom ove godine novu sezonu proizvodnje kombajna u kojem ciklusu je tvrtka planirala povećati proizvodnju za 10 % te zaposliti 110 privremenih radnika.

"Strahovali smo da nećemo uspjeti, a najviše radi rusko – ukrajinske krize. Imali smo narudžbu i za taj dio Europe pa smo se bojali da će sve to propasti. Međutim, na kraju smo i tamo nešto prodali", kaže Damir Kobaš. Probleme s plasmanom kombajna na rusko tržište, tvornica je imala i sredinom ožujka prošle godine kada je također ostala bez dijela narudžbi, a 20-ak sezonaca bez ugovora o radu. Problemi su tada nastali zbog visokih uvoznih carina na kombajne jer je Rusija postala članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Međutim, uspjeli su u Same Detz Fahreu prijeći i preko te krize te nastavila proizvodnju koja gotovo u stopostotnoj količini završi na inozemnim tržištima. Prema Kobaševim riječima, u planu je bila prodaja 40 kombajna na ruskom tržištu, a na kraju ih je Rusima prodano 22. Međutim, manjak prodaje na tom tržištu nadoknađen je ulaskom na tržište Kazahstana i Litve.

"Planiramo da u idućoj godini proizvedemo 430 kombajna. Veliki je to izazov za sve nas tako da ozbiljne pripreme sada već naveliko traju. Bitno nam je da u idućoj godini proizvedemo više od ovogodišnjih 380 kombajna jer bi i već to bio veliki uspjeh i značilo da je poslovna godina bila uspješna", navodi taj gospodarstvenik dodajući kako se planira i povećanje broja sezonskih radnika.

"Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2014. i ono što moram naglasiti i što je važno, to je da su zadovoljni vlasnici. Zbog toga žele nastaviti planirane investicije u proizvod i proizvodnju kombajna u Županji i u sljedećoj godini", navodi ističući kako je cilj uprave u 2015. godini tržištu ponudi novi kombajn te time ojačati vlastitu poziciju na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu.


Tagovi

Same Deutz Fahr Kombajn Proizvodnja Izvoz Iznozemno Tržište Plasman Rusija 2014. 2015. Planovi Uprava Proizvod 380 430 Svjetska trgovinska organizacija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/