• Državno zemljište
  • 06.05.2014. 08:45

Uskoro stiže krvna slika državne zemlje

Informatizacija sustava Agencije za poljoprivredno zemljište vodi ka lakšem raspolaganju zemljištem, kao i do uvida u podatke o površinama, ugovorima i zakupninama, kulturama i cijenama

Foto: depositphotos.com, sanddebeautheil
  • 365
  • 40
  • 0

Agencija za poljoprivredno zemljište ima za djelatnost raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, gospodarenje Zemljišnim fondom, kao i posredovanje u njegovom prometu. Iako je osnovana tek 2009. godine, do sada je promijenila već tri ravnatelja, što na rad ustanove stavlja negativnu konotaciju. Mr. sc. Blaženka Mičević za Glas Slavonije govori o glavnim problemima koji su je zatekli kada je 1. veljače ove godine stupila na mjesto ravnateljice Agencije.

Nesrazmjer u podacima o državnom poljoprivrednom zemljištu

Trenutno je u Agenciji zaposleno 40 osoba te se intenzivno radi na novoj organizaciji rada i informatizaciji poslovnih procesa. Kao najveći problem koji je zatekla dolaskom, ravnateljica ističe organizaciju rada te raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. U cilju olakšanja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem trenutno se rade izmjene podzakonskih akata. Problem predstavljaju i različiti podaci o ukupnom broju zemljišta u vlasništvu države. Prema podacima koje su morale dostavljati jedinice lokalne samouprave ukupno se u vlasništvu države nalazi 550.000 ha poljoprivrednog zemljišta, dok prema Državnom zakonu za statistiku taj broj iznosi 890.000 ha. Prema riječima ravnateljice Mičević točan se podatak očekuje do ljeta, a uzrok nesrazmjera u podacima su jedinice lokalne samouprave koje nisu dostavile svoje Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem - njih čak 75. One će podatke morati dostaviti, a ukoliko ne budu iskazale suradnju zakonskim će ih se odredbama natjerati.

Do kraja lipnja osposobit će se preglednik zemljišta

U planu je i uspostavljanje preglednika zemljišta, koji bi trebao biti osposobljen do kraja lipnja. Radi se o bazi podataka s grafičkim preglednikom, koje će pružati Državna geodetska uprava kao i jedinice lokalne samouprave. Putem informatizacije sustava, do kraja će godine u bazu biti uvedeni svi podaci - od površina, ugovora i zakupnina, kultura, cijena - bit će to "krvna slika" svake katastarske čestice poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Povezivanjem s bazama drugih institucija olakšava se pristup informacijama i ubrzava poslovanje na zadovoljstvo svih.

Vodič kroz zakup zemlje

Ravnateljica navodi kako su u Agenciji itekako svjesni problema nedostatka zemljišta za stočare, koji im se s upitima javljaju svakodnevno. Prema procjenama nedostaje im 80.000 ha zemlje, a rješenje je prioritetno raspisivanje javnih poziva za zakup zemljišta na razdoblje od 50 godina, koje se već provodi. Iz potrebe da se poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave pojasni tijek zakupa zemlje Agencija je izdala Vodič kroz zakup u šest koraka. Vodič donosi informacije i pojašnjava koji se subjekti mogu prijaviti na natječaje za zakup, potrebnu dokumentaciju te sustav bodovanja pristiglih ponuda na javnom pozivu. Vodiču kroz zakup u šest koraka možete pristupiti ovdje.

Foto: depositphotos.com, sanddebeautheil


Tagovi

Agencija za zemljište Državna zemlja Preglednik zemljišta Blaženka Mičević Zakup zemlje Vodič kroz zakup


Autorica

Marina Bošnjak

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB