Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 06.05.2014. 08:45

Uskoro stiže krvna slika državne zemlje

Informatizacija sustava Agencije za poljoprivredno zemljište vodi ka lakšem raspolaganju zemljištem, kao i do uvida u podatke o površinama, ugovorima i zakupninama, kulturama i cijenama

Foto: depositphotos.com, sanddebeautheil
  • 385
  • 40
  • 0

Agencija za poljoprivredno zemljište ima za djelatnost raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, gospodarenje Zemljišnim fondom, kao i posredovanje u njegovom prometu. Iako je osnovana tek 2009. godine, do sada je promijenila već tri ravnatelja, što na rad ustanove stavlja negativnu konotaciju. Mr. sc. Blaženka Mičević za Glas Slavonije govori o glavnim problemima koji su je zatekli kada je 1. veljače ove godine stupila na mjesto ravnateljice Agencije.

Nesrazmjer u podacima o državnom poljoprivrednom zemljištu

Trenutno je u Agenciji zaposleno 40 osoba te se intenzivno radi na novoj organizaciji rada i informatizaciji poslovnih procesa. Kao najveći problem koji je zatekla dolaskom, ravnateljica ističe organizaciju rada te raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. U cilju olakšanja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem trenutno se rade izmjene podzakonskih akata. Problem predstavljaju i različiti podaci o ukupnom broju zemljišta u vlasništvu države. Prema podacima koje su morale dostavljati jedinice lokalne samouprave ukupno se u vlasništvu države nalazi 550.000 ha poljoprivrednog zemljišta, dok prema Državnom zakonu za statistiku taj broj iznosi 890.000 ha. Prema riječima ravnateljice Mičević točan se podatak očekuje do ljeta, a uzrok nesrazmjera u podacima su jedinice lokalne samouprave koje nisu dostavile svoje Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem - njih čak 75. One će podatke morati dostaviti, a ukoliko ne budu iskazale suradnju zakonskim će ih se odredbama natjerati.

Do kraja lipnja osposobit će se preglednik zemljišta

U planu je i uspostavljanje preglednika zemljišta, koji bi trebao biti osposobljen do kraja lipnja. Radi se o bazi podataka s grafičkim preglednikom, koje će pružati Državna geodetska uprava kao i jedinice lokalne samouprave. Putem informatizacije sustava, do kraja će godine u bazu biti uvedeni svi podaci - od površina, ugovora i zakupnina, kultura, cijena - bit će to "krvna slika" svake katastarske čestice poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Povezivanjem s bazama drugih institucija olakšava se pristup informacijama i ubrzava poslovanje na zadovoljstvo svih.

Vodič kroz zakup zemlje

Ravnateljica navodi kako su u Agenciji itekako svjesni problema nedostatka zemljišta za stočare, koji im se s upitima javljaju svakodnevno. Prema procjenama nedostaje im 80.000 ha zemlje, a rješenje je prioritetno raspisivanje javnih poziva za zakup zemljišta na razdoblje od 50 godina, koje se već provodi. Iz potrebe da se poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave pojasni tijek zakupa zemlje Agencija je izdala Vodič kroz zakup u šest koraka. Vodič donosi informacije i pojašnjava koji se subjekti mogu prijaviti na natječaje za zakup, potrebnu dokumentaciju te sustav bodovanja pristiglih ponuda na javnom pozivu. Vodiču kroz zakup u šest koraka možete pristupiti ovdje.

Foto: depositphotos.com, sanddebeautheil


Tagovi

Agencija za zemljište Državna zemlja Preglednik zemljišta Blaženka Mičević Zakup zemlje Vodič kroz zakup


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer