Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Starogradsko polje
  • 09.01.2022. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Jelsa, Stari Grad, Hvar

Uskoro program potpore za restauraciju poljoprivrede na zemljištu - kulturnom dobru

Najavljeni program potpore služit će kao poticaj poljoprivrednicima da nastave ili započnu proizvodnju na Starogradskom polju, čulo se na Hvaru gdje se razgovaralo i o problematici uzgoja lavande.

Foto: Depositphotos/CharnwoodPhoto
  • 456
  • 37
  • 0

"Već sljedeći tjedan u e-savjetovanje stavit ćemo prvi program potpore male vrijednosti za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu koje je istovremeno zaštićeno kulturno dobro. U suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom i jedinicama lokalne samouprave pretvorit ćemo dosadašnja ograničenju u prednost“, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom posjete Hvaru.

Naime, kako je priopćeno iz Ministarstva, održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture, županijskim vijećnicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu unapređenja lokalne poljoprivredne proizvodnje, s posebnim naglaskom na proizvodni potencijal Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koje čini 15 posto poljoprivredno iskoristivog zemljišta otoka Hvara, a koristi se samo 17 posto. 

Najavljeni program potpore, navode, služit će kao poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu proizvodnju na Starogradskom polju, a bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela, nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tala, promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.

Dodatno, na sastanku su predstavljene aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja te one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP za razdoblje 2023.-2027., a istaknuta je problematika vezana uz uzgoj lavande. Naglašeno je pritom kako uzgoj na ovom otoku čini čak 40 posto hrvatske proizvodnje lavande.

Stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unaprjeđenje uzgoja ove biljke, ali i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu hvarskog područja, dat će predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Hvarani, zaključeno je, izvrsno koriste EU sredstva namijenjena razvoju poljoprivrede i ribarstva, čemu u prilog govore podaci da je u Jelsi ugovoreno gotovo 90, a Starom Gradu više od 40 potpora namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja.


Tagovi

Potpora Kulturno dobro Revitalizacija proizvodnje Uzgoj lavande Hvar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]