Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.12.2008.

Urod maslina 37 posto veći

Agrolaguna je od 880.000 kilograma ploda masline proizvela 130.000 litara maslinova ulja

  • 1.141
  • 55
  • 0

Berba maslina u Agrolaguni iz Poreča ove je godine završila s rekordnim prinosom. Na 225 hektara maslinika ukupno se nalazi 65.000 stabala maslina koja su ove godine donijela 880.000 kilograma ploda masline, 37 posto više nego u prošloj godini.

Od toga je proizvedeno 130.000 litara maslinova ulja te je Agrolaguna ujedno i najveći proizvođač maslinova ulja u Hrvatskoj koji raspolaže vlastitom uljarom, a čiji je godišnji kapacitet prerade 1.200.000 kilograma ploda maslina.

Masline se prerađuju postupkom hladnog prešanja, čime se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje s udjelom slobodnih masnih kiselina od 0,08 do 0,2 posto. Tako dobiveno ulje najbogatije je nutritivno vrijednim elementima, uz isto tako bogatu aromatičnu notu, a sorte poput bjelice, buže, leccino, pendolino, picholine i ascolana jamstvo su najviše kvalitete ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Istarski maslinici Agrolagune u idućim godinama očekuju daljnji porast uroda zbog ulaska maslina u puni rod. U maslinicima je uveden poseban sustav za navodnjavanje na površini od 55 hektara, čime je bitno povećan urod, ali i kvaliteta maslinova ulja.

Ulaganja u nove nasade i sustav za navodnjavanje nastavit će se i u 2009. godini, stoga se očekuje daljnje povećanje prirasta, kao i povećanje uroda. [M. Petković]

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetitelje jedinstvenih sajmova posvećenih poljoprivredi, hrani i zdravom življenju, uz bogat izlagački, prodajni i edukativni program, od 30. 11. do 3. 12. 2023. očekuje i NAGRADNA IGRA. Sponzori pripremaju zanimljive nagrade od sokovnik... Više [+]